Viinin aakkoset

Tein tässä taannoin pienen ihmiskokeen ja istuin alas miettimään, mitä viiniin liittyviä asioita minulla tulee mieleen aakkosten eri kirjaimista. Ajatuksena minulle oli se, että haluan listata vain itselleni oikeasti tärkeitä viiniin liittyviä asioita enkä mitä tahansa mieleen juolahtavaa. Tästä johtuen joistakin kirjaimista tuli mieleen paljon asioita, toisista taas ei herännyt ajatuksen ajatusta. Jätin suosiolla tyhjäksi osan kirjaimista, vaikka myöhemmin täytettäviksi.

Tästä se nyt kuitenkin löytyy, tajunnanvirralla tuotettu lista viinin aakkosista.

A niinkuin Australia. Minulle rakas maa, josta tulee monia suosikkiviinejäni.

Steingarten Vineyard - www.blancdeblancs.fi
Australia


B niinkuin Blanc de blancs. Tarvitseeko tämä edes selitystä?

C niinkuin Champagne, Chardonnay ja Chablis. Kirjain, johon kiteytyy melkein kaikki, mistä viineissä eniten pidän.

Jean-Paul & Benoit Droin - www.blancdeblancs.fi
Chablis ja Chardonnay


D niinkuin domaine, eli viinitalo. Olen matkoillani huomannut, että viinitiloilla vierailu on aina paras tapa oppia viineistä ja viiniteosta. Kirjoista voi lukea vaikka mitä, mutta onet asiat tajuaa oikeasti vasta paikan päällä.

E niinkuin Etelä-Afrikka. Maa, jonka viinejä tunnen tosi huonosti mutta jonne haluan palavasti päästä vierailemaan. Viinin lisäksi minua maahan vetää lempikirjailijani André Brink.

F niinkuin Franciacorta. Huikean hieno italialainen kuohuviinityyppi.

G niinkuin Garnacha tai Grenache. Rypälelajike, johon tunnen suurta vetoa. Erityisen hieno Grenache-Syrah-Mourverdre -sekoituksissa.

H niinkuin Hunter Valley. Sydneyn lähialueella sijaitseva viinialue, jonne tein ensimmäisen viinimatkani vuonna 2010. Täydellisen upeita Semillon-viinejä.

I niinkuin Istria. Muutama vuosi sitten löysin yllättäviä mielenkiintoisia viinituttavuuksia Kroatiasta. Istria muistuttaa minua aina siitä, että kannattaa kokeilla uusia juttuja.

Istria, Peljesac peninsula - www.blancdeblancs.fi
Istria


J niinkuin jälkiruokaviini. Olen yleensä vähän huono juomaan jälkiruokaviinejä, mutta italialaien Moscato d'Asti on raikas mutta makea viini, jota pitäisikin muuten taas hankkia kellariin.

K niinkuin Krug. Huikea samppanja, jota joisin mielelläni useamminkin.

L niinkuin Loire. [edit] Sancerre, Vouvray, Muscadet, Chinon... Jokilaakso josta tulee huippuja viinejä.

M niin magnum. [edit] Magnum-pullo on paras pullo, ja kuten Rypäleistä viis! -kirjoittaja Mikko toteaa alhaalla kommenteissa on magnum sopva lounaspullo kahdelle hengelle kun toinen on autolla. 

N

O niinkuin Otago. Uusi-Seelanti on monella tapaa kiehtova viinimaa. Maan ehkäpä paras viinialue Central Otago on vielä kokematta ja melko korkealla to do -listalla.

P niinkuin Pinot Noir. Punaisista rypäleistä se kaikkein paras. Burgundi samppanja, tarvitseeko muuta sanoakaan.

Q

R niinkuin Ranska. Maa, josta tulee kaikki maailman parhaat viinit. Tästä asiasta en suostu joustamaan.

S niinkuin Sauvignon Blanc. Rypäle, joka jakaa mielipiteitä. Minulle Sauvignon Blanc on joko raikasta uusiseelantilaista kesäjuomaa tai mineraalista ja eleganttia ruokaviiniä Sancerresta.

Joseph Mellot, Sancerre - www.blancdeblancs.fi


T niinkuin terroir. Maaperän ja kasvupaikan vaikutus lopulliseen viinituotteeseen on mielestäni aivan älyttömän kiinnostava aihe. Kivien tutkiminen ja nuuhkiminen on vaan tosi siistiä.

U niinkuin uusi maailma. Australia ja Uusi-Seelanti poislukien uuden maailman viinit ovat minulle pääosin vieraita. Mutta välillä löytyy aikamoisia helmiä, ja niiden etsimiseen pitäisi käyttää enemmän aikaa.

V niinkuin viinimatkailu. Viinimatkailu on lempiharrastukseni ja krooninen matkakuume alituinen seuralaiseni.

Viinimatkalla Barossa Valleyssa - www.blancdeblancs.fi


W

X niinkuin Ximénes. Pedro Ximénes on vain yksi sherryn rypälelajikkeista, mutta saa edustaa tässä listassa koko viinityyppiä. Minulla on heikko kohta tätä mummojen juomaa.

Y

Z niinkuin Zinfandel. Rypäle, johon aion  tutustua tarkemmin. Aiheesta lisää blogissa lähiaikoina!

Å niinkuin Åland. Tämä on ehkä vähän kaukaa haettu yhteys, mutta Ahvenmaasta mieleeni tulee luonnollisesti viinien ikäännyttäminen ja se, miten hienoa on päästä fiilistelemään ikääntyneitä viinejä.

Ä niinkuin äiti, eli ensimmäinen viiniesikuvani. Kun olin pieni, meillä juotiin aina sunnuntaipäivällisellä viiniä - kiitos äidin. Viini on tästä johtuen ollut minulle aina luonnollinen osa ruokailua ja yhdessäoloa tärkeiden ihmisten kanssa.

Ö


7 kommenttia:

 1. Lieux-dit.
  Magnum - sopiva lounaspullo kahdelle hengelle kun toinen on autolla tai sitten Madeira.
  Qualitätswein mit Prädikat.
  Noble rot tai Non-dosagé
  Weissburgunder - ehdottomasti menee Silvanerin kanssa Risukan ohi tällä hetkellä saksalaisissa viineissä.
  Y:stä ei tule mieleen kuin Yalumba

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Magnum oli pakko käydä lisäämässä. Weissburguderia ja Qualitätsweinia mietin, mutta jätin ne kuitenkin ainakin toistaiseksi lisäämättä.

   Poista
 2. L niin kuin Langhe tai Loire
  M niin kuin Montée de Tonnerre, Mastroberardino tai Montalcino
  N niin kuin Nebbiolo tai Nikolaihof
  Q niin kuin Querciabella
  W niin kuin Wehlener Sonnenuhr
  Y niin kuin Ürziger Würzgarten

  Vähän hakemiseks menee helposti jos Moselin viinitarhat ei oo yhtä lähellä sydäntä kuin jollain...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla kävi kans muuten Quarciabella mieles. Tuli kiskastua yks Jeroboam 30v syndeillä talon perus CC:tä

   Poista
  2. Miten saatoinkin missata Loiren?! Moselin viinitarhat ei ole mun core competence -aluetta, joten taidan suosiolla jättää sen listan teon muille.

   Poista
  3. Sitten kannattaa lisätä to do-listalle vaikkapa Willi Schäferin tai JJ Prümin Wehlener Sonnenuhr Spätlese hyvältä vuodelta ja lupaan, että sen jälkeen voi hyvillä mielin lisätä WS:n tähän postaukseen!

   Poista