Viinin yleissivistys

Mitkä viinit ovat sellaisia, joita kaikkien viininystävien on ihan pakko maistaa? Tästä on varmasti yhtä monta koulukuntaa kuin kommentoijaakin, mutta itselleni tulee heti mieleen muutama must-viini.

Krug Grande Guvée. Klassikko ja samppanjasuosikkini. Goes without saying.

Krug Grande Cuvée - www.blancdeblancs.fi

Dom Pérignon. Kaikkien samppanjafanien yleissivistykseen kuuluva juoma. Korjasin tämän ammottavan aukon omassa viinisivistyksessäni vasta tämän vuoden alkupuolella

Dom Pérignon 2004 - www.blancdeblancs.fi

Château Musar. Outoudessaan legenda. Libanonilainen, jota ainakin kaikki Suomen viinibloggaajat tuntuvat rakastavan.

Château Musar 1999 - www.blancdeblancs.fi
Muita legendoja on tietysti vaikka millä mitalla, osa niistä on vielä to do -listalla, kun taas jotkin ovat jo päässeet testiin. Nopeasti listattuna mieleen tulevat ainakin Comtes de Champagne, Belle Epoque, Vega Sicilia, La Tâche, Penfold's Grange...

Bollinger R.D. 2002 - www.blancdeblancs.fi
Tästä mietinnästä inspiroituneena kaivoin esiin 1 001 Wines You Must Try Before You Die -kirjan, jonka kahlasin viimeksi läpi syyskuussa 2012. Tuolloin päädyin lukuun 33, mutta parin vuoden aikana viinin yleissivistykseni on kasvanut plus-miinus 22 viinin verran. Tällä kertaa sain lukemaksi noin 65 viiniä, joka on edelleen mikroskooppisen pieni osuus kaikista niistä pakollisista viineistä, mutta prosentuaalinen kasvu edelliseen laskutoimitukseen on kuitenkin ihan mukava. Lisäyksinä aiempaan on tullut esim. Bollinger R.D., Louis Roederer Cristal, Trimbach Clos Sainte Hune ja Rockford Basket Press.

Rockford Basket press - www.blancdeblancs.fi
Tämä on se basket press.
Jos arvioidaan, että viinisivistykseni kasvaa jatkossakin samaa tahtia, eli keskimäärin 11 viinillä vuodessa, voin tituleerata itseäni 1 001 viinin mestariksi noin 85 vuoden kuluttua. Tässä kai riittää työn sarkaa itseni sivistämiseksi.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti