Raclette

Jotkin ruokalajit ovat sellaisia, että ne sopivat erityisen hyvin tiettyyn ajakohtaan tai sesonkiin. Raclette on ehdottomasti pimeisiin talvi-iltoihin sopiva ateria, mutta jotenkin yhdistän sen aina erityisesti uuteen vuoteen. Niinpä tänä uutena vuotena Maison de Blancissa menulla oli raclette-juustoa kaikkine asiaankuuluvine tykötarpeineen.

Gustave Lorentz Altenberg de Bergheim 2007 - www.blancdeblancs.fi


Kuten millä tahansa aterialla, tärkeintä on luonnollisesti viini. Uuden vuoden raclette-kumppaneiksi valikoituivat tällä kertaa Gustave Lorentz Altenberg de Bergheim 2007 Alsacesta ja Torbreck Woodcutter's Shiraz 2012 Barossa Valleysta. Kaksi aika erilaista viiniä, mutta valkoinen valikoitui racleten henkeen sopivana keskieurooppalaisena viininä ja punainen puolestaan ihan vaan siksi, että Torbreck on hyvää, se löytyi kaapista ja lihallekin piti olla sopiva viini.

Torbreck Woodcutter's Shiraz 2012 - www.blancdeblancs.fi


Hieman ikääntynyt, mutta yhä suhteellisen nuorekas ja hapot hyvin säilyttänyt Riesling sopi hienosti suolaiselle racletelle kyytipoikineen. Sitruunaa, omenaa ja kevyttä iän mukanaan tuomaa petrolisuutta löytyi pullosta.

Torbreckin Woodcutter's puolestaan on mukavan elegantti Barossa Valleyn Shiraz. Kypsää hedelmää löytyy, mutta väriltään miltei musta viini pysyttelee poissa mehulinjalta ja tarjoaa täyteläisyyttä, pehmeitä tanniineja ja yrttistä mausteisuutta. Suosittelen vahvasti tutustumaan talon viineihin, mikäli sellaisiin satutte törmäämään.

Raclette - www.blancdeblancs.fi
Etualalla hillosipulit, jotka jostain syystä kuuluvat racletteen, mutta joita kukaan ei oikeasti syö.


Raclette on siitä kiitollinen ruokalaji, että se on hurjan helppo valmistaa. Tai oikeastaan jokainen ruokalijahan valmistaa oman ruokansa pöydässä istuessaan, mikä onkin yksi raclette-aterian jujuista. Rapujuhlien tyyliin raclette-illallisella ruokailusta tulee eri tavalla ohjelmanumero, kun kukin itse näpertelee ruokansa eteen.

Raclette sopii myös sellaisille porukoille, joissa on monia eri ruokavalioita, sillä juuston lisukkeet voi kukin grillata oman makunsa mukaan.

Maison de Blancsin raclette-ateriaan kuuluu juuston lisäksi naudan sisäfilettä, limenlehdillä ja chilillä maustettuja jättikatkarapuja, paprikaa, sieniä, sipulirenkaita, maalaisleipää ja kukkakaalia. Oikeaoppisesti mukana tulisi olla hillopipuleita, cocktailkurkkuja ja keitettyä perunaa, mutta hienointa racletessa onkin se, että oikeaoppisuus on katsojan silmässä.

Helpon juhla-aterian kruununjalokiveksi sopi jälkiruoaksi Fazerilta haettu maitosuklaa-passionhedelmäkakku. Onneksi välillä on sallittua oikaista ruoanlaitossa ja silti tarjota hyvää.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti