Etna Bianco

Maison de Blancsin edellisestä viinitastingistä oli ehtinyt vierähtää jo tovi, joten kutsuimme muutamia ystäviä kylään teemalla sokkomaistelu. Oikeasti teemana oli sisilialaiset viinit, tai vielä tarkemmin Etnan rinteillä kasvaneet viinit, mutta halusimme pitää tämän yllätyksenä ja testata osaisivatko vieraamme sijoittaa maistamansa viinit kartalle.

Sisilia lienee parhaiten tunnettu halvahkoista Nero d'Avoloista, Planetan viineistä tai ehkä joku vielä muistaa väkevöidyn Marsalankin. Viime vuosina Etnan viineistä on kuitenkin alettu kohista, ja asiasta ymmärtävät kehuvat vulkaanisessa maaperässä kasvaneita sisilialaisia.

Etna bianco - www.blancdeblancs.fi


Sokkomaistelussa vieraamme pärjäsivät yllättävän hyvin. Viinien pihkaisen ja aavistuksen ruutisen luonteen perusteella eräs arvailijoista päätyi veikkaamaan Etnaa viinien alkuperäksi.

Kolmessa valkoviinilasissa löytyi kolmea varsin erilaista etnalaista: kevyehkö ja kukkainen Benanti Bianco di Caselle 2012, persoonallisen mineraalinen ja pihkainen Erse Etna Bianco 2013 sekä maistelun suosikiksi noussut savuinen ja täyteläinen Tenuta delle Terre Nere Etna Bianco 2013. Superioresta tilattuna kaikki maistellut viinit olivat hintaluokassa 13,90-19,90 €.

Jamie Oliverin caponata - www.blancdeblancs.fi


Sisilialaisten viinien seuraksi olimme valmistaneet Jamie Oliverin ohjeella sisilialaista perinneruokaa caponataa, joka on käytännössä sisilialainen tulkinta ratatouillesta. Caponata on koulukirjaesimerkki herkullisesta cucina poverasta eli "köyhästä keittiöstä". Harmi vaan, ettei Suomesta saa munakoisoja ja tomaatteja jotka maistuisivat joltakin.

Oli meillä maisteltava myös Etnan punaisia. Ne vaan jäivät todella kirkkaasti valkoisten jalkoihin eivätkä herättäneet kovin voimakkaita tunteita kenessäkään maistelijoista.

2 kommenttia:

 1. Etna Biancot ovat jääneet mulla ihan Rossojen varjoon. Pitänee laittaa hankintalistalle biancoakin näiden kehujen jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin tässä setissä punaiset jäivät selkeästi persoonallisempien valkoisten jalkoihin. Pitää tähän väliin tunnettuna valkoviinidiggarina todeta että myös muut maistelijat olivat aiheesta samaa mieltä :)

   Maistetut kolme punaista olivat muuten samoilta kolmelta tuottajalta kuin valkoisetkin.

   Poista