Tuoksuva Kööpenhamina

Muutaman päivän visiitti Kööpenhaminassa on ohi, ja mieleen jäi päällimäisenä yksi asia: Kööpenhaminassa tuoksuu kaikkialla! Olipa kyseessä sitten rautatieasemalla leijuva croissantien ja kahvin tuoksu, keväinen nurmikko, meri, tanskalaiset pølser-makkarat tai kulman takana majaileva pizzapaikka, ovat tuoksut läsnä koko ajan. Ja ne tuoksut ovat merkittävästi houkuttelevampia kuin Helsingissä.

Kööpenhaminan must: smorrebrod  - www.blancdeblancs.fi


Olimme ystävieni kanssa varanneet Airbnb:n kautta asunnon Vesterbron alueelta, joka on tällä hetkellä Köpiksen hipein ja coolein alue. Vähän kuin Punavuoren ja Kallion kohtaaminen, mutta lopputulos on tyylikkäämpi ja elävämpi. Vesterbrossa kahvilat, baarit ja ravintolat ovat vieri vieressä, etenkin Halmtorvetin varrella ja entisellä teurastamoalueella Kødbyenissä, ja monista niistä tulvii kadulle ihana ruoan tuoksu. Tuoksujen suhteen ykkönen oli ehdottomasti aivan kämppämme naapurissa sijainnut Itzi Pitzi Pizza, johon loppujen lopuksi sorruimme viimeisenä iltana. Herkullinen kympin pizza oli hinta-laatusuhteeltaan ehkä paras koskaan syömäni - laatua Pjazza ja hintaluokkaa halpis. Sopi erinomaisesti yhteen myös lähikioskilta napatun edullisen cavan kanssa.

Itzi Pitzi Pizza, Vesterbro - www.bblancdebancs.fi


Herkkutuoksujen aarreaitta oli myös Torvehallerne, joka oli täynnä erilaisia ruokakojuja ja -kauppiaita. Yksi porukastamme haki lounaaksi gourmet-puuron Grødista, kun taas allekirjoittanut ja toinen matkakumppani päätyivät vietnamilaiseen banh mi -patonkiin fish cake -täytteellä. Ja Köpiksessä oli luonnollisesti kevät niin pitkällä, että istuimme ulkona paistattelemassa auringossa lounaidemme kera. Naapuripöydän ruokailijat nappasivat viinitkin mukaan hallista lounaansa seuraksi. Itselle ei edes tullut mieleen että niin olisi voinut tehdä, kun ei kerran Suomessakaan. Kaikeksi onneksi inkivääriolutkin on hyvää.

Banh mi @ Torvehallerne - www.blancdeblancs.fi


Kööpenhaminassa on helppo viettää gourmet-lomaa myös ilman, että syö Noman kaltaisissa huippupaikoissa. Köpiksessä kaikki on hyvää, tuoretta ja oikeissa paikoissa myös varsin halpaa. Peruspaikoissa viinivalikoimat ovat kehnohkoja, mutta jos paikalliset oluet maistuvat niin juomapuolikin hoituu ongelmitta. Olutnirsoilijoiden kannattaa kokeilla vaikkapa seljankukilla maustettua Fynsk Förår -olutta. Makea olut upposi myös minulle.

Kööpenhaminalaiset tuntuvat syövät paljon ulkona  - kaikilla aterioilla aamupalasta yöruokaan - minkä vuoksi ruokapaikoissa riittää valinnan varaa. Tanskalaisen ystäväni toteamus "We Danes like to eat" osoittautui varsin osuvaksi.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti