Parsaa läpi aterian

Parsakausi on nyt kuumimmillaan, ja kaikki sosiaalisen median eri kanavat pursuvat parsaa, parsareseptejä ja viinivinkkejä parsalle. Aion lyöttäytyä samaan seuraan ja kertoa miten parsa kannattaa tarjota ja mitä sen kanssa kannattaa juoda.

Parsaa ja parmesan-juustoa - www.blancdeblancs.fi


Innostuin viikonloppuna Stockan Herkun edullisesta parsasta ja ostin sitä niin paljon, että siitä riitti kolmelle hengelle kolmeen ruokalajiin, ja jäi vielä ylikin sunnuntain lohturuoka-parsarisotolle.

Ensimmäinen ruokalaji oli parsaa simppeleimmässä muodossaan, keitettynä ja tarjoiltuna parmesan-lastujen kanssa. Yksinkertaista, mutta ah, niin hyvää! Parsan maku on niin hieno, että se pääsee mielestäni parhaiten oikeuksiinsa yksikertaisten makujen tukemana.

Parsaa ja inkokt lax - www.blancdeblancs.fi


Ehdoton parsa-annossuosikkini on kuitenkin vuodesta toiseen annos, jossa parsan lisäksi on liemessä kypsennettyä lohta, lime-hollandaisea ja viiriäisen uppomunia. Aivan pahuksen hyvää. Lohiresepti kannattaa kurkata tekstin lopusta ja kokeilla, kyseessä on nimittäin supermaukas annos, joka on idioottimaisen helpo valmistaa.

Entä se viini sitten? Sain maahantuojalta testattavaksi uusiseelantilaisen Vicarage Lanen Sauvignon Blancin, jota maistelimme parsan kanssa. Viini on tyypillinen Marlborough'n alueen SB, joka jakaa mielipiteitä. Itse satun kuulumaan tyylin ystäviin. Vicarage Lanen Sauvignon on superhapokas ja kuiva viini, josta löytyy rypäleelle tyypillisiä vihreitä aromeita, kuten herukalehtiä ja vastaleikattua nurmikkoa. Sitruunan  hedelmäisyys yhdistettynä vihreään makumaailmaan vie ajatukset kevätsateen jälkeiseen raikkaaseen ilmaan. Lähes runollinen keväinen vihreys on aika loistava match keväisen parsan kanssa.

Vicarage Lane Sauvignon Blanc 2014 - www.blancdeblancs.fi


Kolmas parsa-annos oli parsaa ja naudan ulkofilettä jonka kanssa juotiin punaviiniä. Lasiin päätyi Paul Jaboulet Aîné Hermitage La Chapelle 2004, mutta se onkin sitten jo ihan oma tarinansa.

Inkokt lax neljälle

Tomi Björckin alkuperäisresepti löytyy Viini-lehden numerosta 2B/2010

400 g lohta annospaloina, nahka poistettuna 
1 litra vettä
3 rkl punaviinietikkaa
1 porkkana paloiteltuna
1 sipuli lohkottuna
3 kokonaista valkopippuria
4 kokonaista neilikkaa
1 laakerinlehti
(tilliä - olen jätänyt tämän pois, koska en ole erityisen suuri tillin ystävä)

Kiehauta vesi, etikka ja mausteet. Laita lohenpalat vuokaan ja kaada lämmin neste kalan päälle. Anna nesteen jäähtyä ja siirrä vuoka jääkaappiin. Käännä lohenpaloja välillä, jotta ne kypsyvät tasaisesti. Anna lohen kypsyä ja marinoitua 2-4  tuntia sen mukaan, kuinka kypsäksi haluat kalan sisuksen. Itse olen suosinut lyhyempää kypsytysaikaa, jolloin lohi jää täydellisen pinkiksi sisältä.0 kommenttia:

Lähetä kommentti