Pizzabileet

Itse tehty pizza kuuluu lempiruokieni joukkoon. Pizzaa on myös kiva tehdä porukalla, ja viime aikoina onkin muutamaan otteeseen kavereiden kanssa tullut järjestettyä pizzabileet. Pizzabileet tarkoittavat käytännössä sitä, että joku vastaa taikinasta ja joku kastikkeesta, ja kukin saa kaulita, täyttää ja paistaa oman pizzansa.

Edellisissä pizzabileissä päädyin ostoslistan tulkinaterheestä johtuen kastikkeen tuoreista luumutomaateista, eikä sen jälkeen ole enää paluuta entiseen. Ja minä kun kuvittelin, että aiemmin kehittelemäni tölkkitomaattikastikeresepti oli hyvä - kuinka väärässä voikaan ihminen olla.

Pizzabileet ja Cousiño-Macul Antiguas Reserva Cabernet Sauvignon 2011 - www.blancdeblancs.fi


Täytevalikoimaan kannattaa ottaa esimerkiksi portobello-sieniä, grillattua latva-artisokkaa, ohueksi viipaloitua punasipulia, kalamata-oliiveja, anjovista, parmankinkkua ja chorizoa. Juustona kotitekoisessa pizzassa käytetään luonnollisesti buffalomozzarellaa ja kokonaisuus viimeistellään tuoreella rucolalla tai basilikalla, paahdetuilla pinjansiemenillä ja parmesan-lastuilla.

Viininä olen suosinut pizzan kanssa perinteisesti italialaista, kuten Chiantia tai mehumaisen helppoa uuden maailman Merlot'a. Vuosien pään seinään hakkaamisen jälkeen olen todennut, että valkoviini ei vaan sovi pizzalle yhtä hyvin kuin punainen. Punaisen valinnassakin voi olla luova, esimerkiksi edellisissä pizzabileissä lasiin päätyi Cousiño-Macul Antiguas reservas Cabernet Sauvignon 2011. Toimi.

Välillä on tietysti myös kiva käydä syömässä muiden tekemää hyvää pizzaa, tällöin suosikkini on Pjazza ja erityisesti sen anjovispizza.

Vinkki: Jos et omista pizzakiveä, kannattaa uuninpelti lämmittää uunissa kuumaksi ennen pizzan paistamista. Älä missään nimessä käytä leivinpaperia, vaan laita kuumalle pellille aavistus jauhoja pizzapohjan alle. Hyväksi todettu tapa, jolla pohjasta tulee parempi.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti