Sparkling? Yes please

Etelä-Englannilla on ollut merkitty paikka sydämessäni parin teininä Sussexissa vietetyn kesän jälkeen. Brightonin kivinen ranta, kanaalin hurjat vuorovesivaihtelut, South Downsin vaikuttavat vihreät kukkulat - ja fish & chips. Tämän vahvan Englanti-mieltymyksen vuoksi olen myös suhtautunut varsin positiivisesti englatilaisiin kuohuviineihin jo siitä saakka, kun niihin ensimmäistä kertaa Alkossa törmäsin joitakin vuosia sitten.

Miksi ihmeessä eteläisessä Englannissa kasvatetaan rypäleitä ja valmistetaan kuohuviiniä? Ja miten on mahdollista, että englantilainen kuohuva on niin palkittua ja arvostettua?

South Downsin vihreiden kukkuloiden maaperä on samaa kuin Champagnen kalkkipitoinen maa-aines. Tämä antaa luontevasti hyvät lähtökohdat Chardonnayn, Pinot Noirin ja Pinot Meunierin viljelylle. Englannin viileä, mutta ilmastonmuutoksen myötä lämpenevä ilmasto tuntuu myös olevan suosiollinen samppanjarypäleille. Englannin kuohuviineissä kehutaan myös olevan samppanjan kaltaista säilytyspotentiaalia, mutta tähän en ole omakohtaisesti päässyt tutustumaan.

Useiden arvioitsijoiden mukaan Englannin kuohuvat ovat the next big thing, eli sateisessa saarivaltakunnassa meille tuotetaan kuohuviiniä, joka vetää parhaimmillaan vertaansa samppanjalle. Sussexista ja lähimannuilta tulevat skumpat tarjoavat tyylikkään kalkkista mineraalisuutta, kirpeitä, samppanjamaisia happoja ja tasapainoisia kokonaisuuksia. Tosin ne on myös hinnoiteltu sen mukaan - pullo englantilaista skumppaa kustantaa useimmiten noin kolmestakymmenestä eurosta ylöspäin.

Nyetimber Classic Cuvée 2009 - www.blancdeblancs.fi


Taannoisella Lontoon-matkallamme pakkasimme laukkuun mukaan kaksi pulloa Nyetimberin Classic Cuvée 2009:ää. Ensimmäinen tuliaispullo on jo tyhjentynyt, mutta toinen odottelee yhä auvoisaa hetkeä avautuakseen.

Jo moneen otteeseen mainituilta South Downseilta tuleva kuohuviini tarjoilee paketin, jossa miellyttävän pienet kuplat kohtaavat melonin hedelmäisyyden ja briossin paahteisuuden. Nyetimberissä on juuri sopivasti happoja, jotta se sopii sekä ruoan kanssa että niin kutsutusti seurustelujuomaksi.

Jos brittikuohu kiinnostaa, kannattaa väijyä Alkon valikoimaa, josta aina silloin tällöin löytyy Ridgeview'n Cavendishiä tai Grosvenoria. Tällä hetkellä tilausvalikoimassa näkyy löytyvän Chapel Downin kuiva rosé. Tai vaihtoehtoisesti suosittelen Englannin-matkaajia jättämään laukkuunsa tilaa parille kuohuvalle. Heathrow'n tax free -valikoimissa oli ainakin viime joulukuussa Nyetimberiä.

Miten olisi, seuraavalle viinimatkalle Sussexiin?

0 kommenttia:

Lähetä kommentti