Tuottajaprofiili - Jacquart

Pääsin viime viikolla maistelemaan samppanjatalo Jacquartin Blanc de Blancseja vertikaalina talon viinintekijän Florian Esznakin johdolla. Florian kertoili samalla talon historiaa ja nykykuulumisia, ja nuorehkon samppanjatalon tarina olikin melkoisen kiinnostava.

Kolmisenkymmentä viljelijää perusti Jacquartin 1964, eli ko-operatiivi vietti viime vuonna viisikymppisiään. Nykyisin viljeilijöitä on yli tuhat ja he viljelevät yhteensä 7 % kaikista Champagnen rypäleistä.

Kaikki nämä 7 % eivät kuitenkaan päädy Jacquartin viineihin. Esznak on hyvin tarkka valitsemistaan viineistä, minkä lisäksi hän käyttää samppanjoihinsa vain cuvéen, eli ensin puristetun parhaan mehun.

Jacquart Blanc de Blancs - www.blancdeblancs.fi


Jacquartin tyyli perustuu Chardonnayn suureen osuuteen, vaikka molempia Pinotejakin käytetään. Talon viinit ovat perinteisesti läpikäyneet malolaktisen käymisen, mutta Esznak sanoi testailevansa samppanjan valmistusta myös ilman tätä prosessia. Hänen tavoitteenaan tässä on tuoda viineihin lisää raikkautta.

Viinintekijänsä johdolla Jacquart on ottanut käyttöön myös jetting-nimisen metodin, jonka avulla minimoidaan pulloon pääsevän hapen määrää ja samalla pienennetään käytettävän rikkidioksidin määrää. Esznakin tarkoituksena on parantaa viiniensä tasalaatuisuutta minimoimalla hapen ja rikin osuutta.

Jacquart rosé - www.blancdeblancs.fi


Entä ne viinit sitten? Jacquart Rosé Brutista olen jo kirjoitellutkin aikaisemmin, mutta Blanc de Blancsit olivat uusi ja miellyttävä tuttavuus. Alkon tilausvalikoimasta löytyvä 2006 oli vielä nuori, mutta osoitti potentiaalia hienouteen. Sopiva Chardonnay-paahteisuus ja pienet kuplat hyvän hapokkuuden tasapainottamana muodostavat oikein kivan valkoisten valkoisen. Maistelimme lisäksi vuosikerrat 2004 ja 2005, ja suosikkini näistä kolmesta oli 2004. Hienostunut ja houkutteleva mousse, hyvä kokonaisrakenne ja karamellisoidun sitruunan vivahdus olivat sopivia juuri nyt, mutta varmasti vielä parempia parin tai miksei viidenkinkin vuoden päästä.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti