Vieilles Vignes

Kirjoitin vastikään tuottajaprofiilin samppanjatalo Bollingerista, joka on kuuluisa muun muassa Vieilles Vignes Françaisesistaan. Facebook-sivullani heräsi mielenkiintoinen keskustelu vanhoista köynnöksistä ja siitä, mitä kuluttaja voi odottaa saavansa, jos pullossa lukee Vieilles Vignes.

Viiniköynnöksiä Barossa Valleyssa - www.blancdeblancs.fi
Ei-ihan 1800-luvulta olevia köynnöksiä Barossa Valleyssa.


Vieilles Vignes -termin käyttöä ei ole rajoitettu mitenkään, eikä tuottajien tarvitse mainita köynnöstensä ikää, vaikka kyseistä termiä käyttäisivätkin. Tai pulloon ei ole lainkaan pakko merkitä, vaikka köynnöksillä olisi jo ikää. Käytännössä olen huomannut, että jotkut tuottajat kutsuvat jo parikymppisiä köynnöksiä vanhoiksi, kun taas toiset pitävät nelikymppisiä köynnöksiään liian nuoriksi ansaitsemaan tämän nimityksen. Ainakin Ranskassa itseään kunnioittavat tuottajat tuntuvat aloittavan Vieilles Vignes -nimen käytön, kun köynnöksillä alkaa olla ikää juuri nelisenkymmentä vuotta. Joillakin pullon taustalta löytyy jopa 60-80 -vuotiaita köynnöksiä.

Viiniköynnöksiä Champagnessa - www.blancdeblancs.fi
Jo joitakin vuosia nähneitä köynnöksiä Épernayssa, Champagnessa.


Australiassa vanhoista köynnöksistä puhuttaessa saatetaan helposti olla jo ihan eri vuosisadoilla. Etenkin Barossa Valleyssa ja myös Hunter Valleyssa saattaa törmätä 1800-luvulta peräisin oleviin köynnöksiin, joista edelleen tuotetaan viiniä. Sama pätee myös Kaliforniassa varsinkin Zinfandeliin, jota keräillään paikoittain toissavuosisadalla istutetuista köynnöksistä. Vielä aivan eri vuosisadoille päästään Sloveniassa. Googlaillessani tietoja vanhoista köynnöksistä löysin artikkeleita, joissa kerrotaan Slovenian Mariborista löytyvän yhä rypäleitä tuottavan köynnöksen, jonka sanotaan olevan 1600-luvulta.

Tapaan usein pitää vanhoista köynnöksistä valmistetuista viineistä, sillä mielestäni niissä on tyypillisesti enemmän luonnetta kuin nuorempien köynnösten viineissä. Vanhat köynnökset tuottavat vähemmän rypäleitä, minkä vuoksi niiden kantama hedelmä on konsentroituneempaa ja intensiivisempää kuin nuoremmissa köynnöksissä. Uskon myös, että vanhojen köynnösten juuret ovat vuosikymmenten aikana ehtineet löytää parhaat paikat imeä itseensä kaikki maaperästä irti saatava, mikä johtaa siihen, että köynnösten hedelmät ilmentävät kasvuympäristöään ja maaperän mineraalisuutta poikkeuksellisen tehokkaasti.

Vieilles Vignes -termin käyttö ja siihen uskominen on siis vähän omaan harkintaan perustuvaa. Itse huomaan innostuvani helposti, jos viinipullon kyljessä maininta vanhoista köynnöksistä. Tosin silloin pyrin aina varmistamaan, että köynnöksillä olisi ikää ainakin enemmän kuin itselläni.

Bollinger Vieilles Vignes Françaises - www.blancdeblancs.fi
Kuvassa ne Bollingerin kuuluisat Vieilles Vignes Françaises - köynnökset.


Niin se Bollinger. Heidän kulttisamppanjassaan Vieilles Vignes ei tarkoita sitä, että köynnökset olisivat erityisen vanhoja, vaan termi viittaa vanhanaikaiseen tapaan kasvattaa ja käsitellä köynnöstä.0 kommenttia:

Lähetä kommentti