Firenzen Mercato Centrale

Tykkään kauppahalleista. Matkalla ollessani pyrin aina käymään paikallisissa kauppahalleissa tai toreilla tarkastelemassa kohteen ruokatarjontaa ja mahdollisesti myös syömässä. Eniten innostun yleensä kalatiskillä, joiden tarjonta on kotimaassa pakattuun kalaan ja pakasteäyriäisiin tottuneelle kuin portti taivaaseen - oi, kaikki ne ihanat simpukat, merisiilit ja oudon näköiset kalat!

Mainitsemisen arvoisia kauppahalleja olen päässyt kiertelemään muun muassa Kööpenhaminassa, Budapestissä ja Melbournessa sekä useassa eteläkorealaisessa kaupungissa. Firenzessä pääsin aivan uuteen kauppahalliulottuvuuteen, kun vierailimme kaupungin Mercato Centralessa

Firenze Mercato Centrale - www.bancdeblancs.fi


Pohjakerros on täynnä perinteistä ruokakauppiasta, italialaiseen tyyliin. Löytyy juustokauppiasta, kalakauppiasta, sieni- ja maustedeliä, viinipuotia, lihakauppaa ja kinkkuun erikoistunutta kauppiasta. Ja kaikkea muutakin mitä voit kauppahallista koskaan kuvitella löytäväsi. 

Kolme vuotta kypsytettyä parmiggiano reggiano -juustoa saa 15,90 euron kilohinnalla. Juusto-ja markkarakauppias tarjoaa maistiaisia noin kymmenestä erilaisesta pecorinosta ja muun muassa villisikasalamista. Ja viinikauppiaan tykönä saa luonnollisesti maistaa viiniä. Tai limoncelloa tai grappaa.

Mercato Centralen viinikauppiailla on kaupungin hintatasoon nähden erittäin kilpailukykyiset hinnat. Duomon alueen viinikaupoissa saattaa joutua maksamaan viinipullosta jopa pari kymppiä enemmän kuin kauppahallissa.

Firenze Mercato Centrale - www.blancdeblancs.fi


Jos menet käymään Mercato Centraleen, mene nälkäisenä tai myöhään illalla pohjakerroksen ruokakauppojen jo suljettua, ja kipua yläkertaan. Koko yläkerta on yhtä suurta ravintolatilaa, jota ympäröivät ruokapaikat joka makuun. Pastaa, pizzaa, bruschettaa, merenelävää, prosciuttoa, pihviä, you name it. Naapuriravintolan pöytäänkin saa istua ja koko tila on anniskelualuetta jossa myös lapset viihtyvät. Ruokakerros täyttyy italialaiseen tapaan iloisesta puheensorinasta ja näin suomalaisturistin silmiin fiilis oli melkeinpä festarinomainen. Paitsi että kukaan ei tietenkään ollut humalassa.

Ravintolakerroksen siistein paikka oli ehkä kuitenkin tryffelikioski. Tryffelirisottojen ja -pastojen lisäksi putiikki myy tuoretta tryffeliä myös mukaan. Meidän vierailumme aikana tarjolla olisi ollut astetta suurempi valkoinen tryffeli erikoishintaan 330 000 €. 

Firenze Mercato Centrale - www.blancdeblancs.fi


0 kommenttia:

Lähetä kommentti