Talo Toscanassa

Taannoisella Italian-matkalla vuokrasimme neljän perhekunnan porukalla talon Toscanan maaseudulta, läheltä Umbrian rajaa. Meille talon sijainti ei ollut niinkään tärkeä, merkittävämpiä valintatekijöitä olivat muun muassa riittävä huoneiden ja kylpyhuoneiden määrä, oma uima-allas ja hyvin varusteltu talo hyvällä näköalalla. Näillä kriteereillä löysimme Torre del Cielon, joka on Medicien 1600-luvulla vartiotorniksi rakennuttama torni, ja 1800-luvulla sen ympärille rakennettu isompi talo.

Torre del Cielo, Talo Toscanassa - www.blancdeblancs.fi


Talo oli meille juuri täydellinen, ja saimme olla siellä pitkälti omassa rauhassamme ihaillen Toscanan upeita maisemia ja nautiskellen omasta uima-altaastamme. Piha-alueella oli kaksi ruokapöytää, joiden ääressä saattoi syödä lounasta tai illallista al fresco - toinen talon vieressä ja toinen uima-altaalla. Illalliset vietimmekin pääosin talolla grillaillen miekkakalaa, kasviksia ja erinäisiä lihoja. Ja jotakuinkin jokaisella aterialla söimme capresea, nam!

Caprese - www.blancdeblancs.fi


Taloloman hienouksiin kuuluu juuri oma rauha ja se, että saa tehdä asioita omaan tahtiinsa. Isolla porukalla voi liikkua joko yhdessä tai pienemmillä porukoilla, jolloin kaikki saavat lomastaan irti juuri sen mitä haluavatkin. Toscana on täynnä toinen toistaan upeampia kaupunkeja ja kyliä, joiden renessanssinaikaisilla kujilla on kiva käyskennellä syöden gelatoa. Pahaat vinkit vierailukohteisiin saimme vuokranantajaltamme Rosadolta, jonka perhe on asunut Monterchissä 900 vuotta. Rosado myös tunsi kaikki ja järjesti meille pöydän ravintolaan kuin ravintolaan, jopa aukioloaikojen ulkopuolelta.

Jasmiinin tuoksua - www.blancdeblancs.fi


Taloloman riskeihin kuuluu tosin se, että kaupasta hamstrattu skumppa ei riitäkään. Onneksi Franciacorta oli halpaa kuin mikä, ja sitä saattoi kantaa talolle vaikka laatikkokaupalla. Ja kun varastot tunki täyteen skumpan lisäksi parmesania ja tomaatteja, niin sillä pärjäsikin jo aika pitkälle.

(Sivulauseena kerrottakoon, että törmäsin myös itselleni tuntemattomaan Franciacorta-tyyliin. Satèn on Blanc de Blancs -tyyli, johon saa käyttää Chardonnayta ja/tai Pinot Biancoa, ja Satèn-pullon ilmanpaine on normaalia matalampi, vain 4,5 ilmanpaineen verran.)

Franciacorta Satèn - www.blancdeblancs.fi


Matkan kenties ikimuistoisin elämys oli kohtaaminen Toscanan tulikärpästen kanssa. En ole koskaan aiemmin nähnyt tulikärpäsiä, mutta talomme takapihalla ja puutarhassa niitä oli tuhansittain ja taas tuhansittain, ja ne tulivat paikalle aina uudestaan auringon laskettua. Parina iltana lähdimme metsäpolulle kävelemään synkronoiduisti vilkkuvien tulikärpästen keskelle, ja tuntui kuin olisi astunut suoraan satukirjaan. Tulikärpäset tuntuvat olevan Toscanassa tavellisempi ilmiö, sillä törmäsimme vilkkuviin parviin myös Montalcinossa.

Talo Toscanassa oli kaikin puolin aika täydellinen tapa viettää lomaa. Molto bene!

0 kommenttia:

Lähetä kommentti