Tartufo, per favore!

Oltuamme pari päivää Toscanassa, havaitsimme asustelevamme tryffeliseudulla. Jokaisen ravintolan ruokalistalla oli hekumallisen houkuttelevia tryffeliannoksia ja teiden varsilla oli kylttejä, jotka mainostivat tryffelin suoramyyntiä. Mitä silloin voi tehdä muuta kuin vetää tryffeliöverit?

Ensimmäinen, likipitäen vaatimaton tryffelikohtaaminen oli allekirjoittaneen itse valmistama tryffelipasta. Ostimme lähikylän hedelmäkaupasta parinsadan gramman painoisen tuoreen tryffelin alle kahdella kympillä. Ensikertalaista tryffelipastan valmistajaa vähän jännitti, mutta tuorepasta, italialainen oliiviöljy, tuore tryffeli ja pöydässä raastettu parmiggiano reggiano oli järkyttävän hyvää.

Pasta tartufo - www.blancdeblancs.fi
Itsetehty tryffelipasta
Toinen tryffelikokemus oli (reissun parhaassa ravintolassa) Il Cerrossa, Michelangelon synnyinkylässä Caprese Michelangelossa. Seurueemme tilasi muun muassa tryffelignoccheja, tryffelipastaa ja pihviä tryffelillä. Annosten päälle raastetun tryffelin määrä oli hämmentävä - tryffeliä oli volyymilla mitattuna lähes pastaan verrannollinen määrä. Jos itse tekemäni tryffelipasta oli hyvää, niin Il Cerron tryffelikokemus järisytti jo maata jalkojen alla.

Tryffelignocchi - www.blancdeblancs.fi
Il Cerron tryffelignocchi

Kolmas tryffelikokemus oli lähikylän Monterchin fiinemmässä ravintolassa Il Pieve Vecchiossa. Tryffelin määrä pastan ja pihvin päällä oli miltei samaa luokkaa Il Cerron kanssa, mutta tässä kuppilassa olivat menneet ja kaataneet sekaan tryffeliöljyä. Harmillisesti öljy peitti hieman alleen tuoreen tryffelin hienon maun.

Tryffelipastaa - www.blancdeblancs.fi
Il Pieve Vecchion tryffelipasta
Neljäs kohtaamisemme tryffelien - tai potentiaalisten tryffelien - kanssa oli avomiehen kanssa aamulenkillä käydessämme. Lenkkireitin varrellan olevan kirsikkapuumetsän viereisessä metsässä oli kyltti, jossa oli italiaksi määritelty metsän olevan vain tryffelinmetsästäjien käyttöön. Tai jotain sinne päin, italiankielentaitoni kun riittää ainoastaan viestin pääasiallisen sisällön arviointiin. Jälkeenpäin harmitti, ettemme piipahtaneet metsään kesken lenkin.

Il Cerron tryffelipihvi - www.blancdeblancs.fi
Il Cerron tryffelipihvi


Entä viinit? Tryffeliannosten kanssa kokeiltiin kaikenmoista, mutta voiton vei viini, jonka poimimme samasta hedelmäkaupasta kuin tryffelinkin. Banfin Poggio all'Oro 1999. Kehittynyt Brunello uppoaa hyvin tryffelin maanläheisen, melkein multaisen maun kanssa juuri parahultaisesti.

Banfi Poggio All'Oro - www.blancdeblancs.fi
Ikääntynyttä Brunelloa tryffelipastalle, nam!


Tai jos ihan tarkkoja ollaan , niin matkan ensimmäinen tryffelikohtaaminen oli Firenzen kauppahallissa, jossa tryffelinmyyjä kauppasi pään kokoista valkoista tryffeliä, special price, hintaan 330 000 €.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti