Tuottajaprofiili - Le Ragnaie

Montalcinossa ollessani pääsin vierailemaan arvostetulla Le Ragnaien tilalla, jossa alunperin Sienasta kotoisin oleva Riccardo Campinotti on tehnyt Sangiovesestä viiniä vasta 2000-luvun alkupuolelta. Lyhyestä historiastaan huolimatta Le Ragnaie on ehtinyt rakentaa laatuviinejä tekemällä itselleen arvostetun nimen. Visiitin Riccardon tykö minulle järkkäsi Vino Nostrum, jonka kautta tilan viinejä voi tilata Suomeen.

Le Ragnaie, Montalcino - www.blancdeblancs.fi
Le Ragnaien tila ja agriturismo


Kaikkien viinistä kiinnostuneiden ensimmäinen kysymys Firenzessä ja Montalcinossa on: "Millä tiloilla aiotte vierailla?". Le Ragnaien nimi herätti hyväksyvä hyminää ja tilan nimen mainitessamme saimme selvästi lisää katu-uskottavuutta ainakin firenzeläisen viini-intoilija/kauppiaan Leonardon silmissä. Tämä lupaili jo hyvää.

Le Ragnaie vineyard - www.blancdeblancs.fi
Le Ragnaien köynnöksiä 600 metrin korkeudessa.


Le Ragnaie omistaa Montalcinon korkeimmalla paikalla sijaitsevia tarhoja ja tila itse sijaitsee alueen korkeimmalla kukkulalla, jossa viinit kasvavat 600 metrin korkeudessa. Luonnollisesti siis näkymät Ragnaien kukkulalta ovat aika komeat. Koska tilalla on tarhoja myös alavammilla mailla Petrosossa ja Castelnuovo dell'Abatessa, jakautuu viininkorjuu pitkälle ajanjaksolle syyskuusta lokakuun loppupuolelle asti. Kaikkia tilan tarhoja hoidetaan orgaanisesti.

Riccardo Campinotti Le Ragnaie - www.blancdeblancs.fi
Le Ragnaien korkeimmalla sijaitsevat tarhat ovat suoraan terassin alla.


Brunelloille tyypillisesti myös Le Ragnaie käyttää sementtitankkeja maseraation ja käymisen aikana. Tämän jälkeen viini kypsyy pääosin muutaman vuoden ikäisissä slovenialaisissa tammiastoissa, jotka ovat kuulemma kaikkein parhaita juuri Brunellolle.

Le Ragnaie tasting - www.blancdeblancs.fi
Tilan viinejä maistelussa.


Le Ragnaien valikoimiin kuuluu tavallisen Brunellon lisäksi Fornacen ja Petroson tarhoilta tulevat single vineyard -Bruenellot, vanhojen köynnösten rypäleistä valmistettu V.V. eli vigna vecchia, Rosso di Montalcino sekä Chianti Colli Senesi. Kaikki viiit on tehty maaperää ja rypäleen luonnetta kunnioittaen. Lopputuloksena on hienovaraisen tyylikkäitä viinejä, jotka erottuvat edukseen Montalcinon suuresta massasta. Riccardon meille maistattamat viinit kuuluivat selkeästi Montalcinon-vierailun parhaimmistoon. Etenkin V.V. tarjosi upeaa intensiivistä, mutta silti eleganttia Sangioveselle tyypillistä kirsikkaisuutta.

Hauskaa oli myös päästä maistamaan tankkinäytteitä vuosien 2012, 2013 ja jopa 2014 sadoista. Yleisesti vuosi 2012 oli Montalcinossa kehno ja monet tuottajat tulevat tarjoamaan kyseiseltä vuodelta vain Rosso di Montalcinoa, Le Ragnaie kuuluu todennäköisesti näihin. Tulevaisuuden vinkkinä siis mainittakoon, että vuosikerran 2012 Rossoista voi löytyä aikamoisia helmiä, kun tilojen parhaat rypäleet myydään downgreidattuina tavallista halvammalla.

Riccardo Campinotti La Ragnaie - www.blancdeblancs.fi
Riccardo esittelee kellariaan.


Jos Brunellot innostavat, niin suosittelen kokeilemaan Le Ragnaien tuotoksia. Niitä tosiaan toimittaa Suomeeen Vino Nostrum, josta voi tilata hyvillä mielin, sillä putiikki hoitaa asianmukaisesti hommat Suomen verottajan kanssa.

Ja jos visiitti Montalcinoon kiinnostaa, niin Le Ragnaiella on myös huipputyylikäs agriturismo, jossa voi asustella köynnösten keskellä ja nauttia talon tarjoamasta uima-altaasta. Molto bene!

0 kommenttia:

Lähetä kommentti