Mitä on mineraalisuus viinissä

Viinikuvauksissa puhutaan usein mineraalisuudesta, mutta monesti myös pohditaan sitä, mitä se oikeasti tarkoittaa. Itsekin olen sitä miettinyt, onhan tapanani käyttää kyseistä termiä melko usein ja yleensä myös tykkään kovasti mineraalisista viineistä.

Maaperä Sancerre - www.blancdeblancs.fi
Sancerre


Tässä ajatuksiani viinin mineraalisuudesta maustettuna muutamalla ekspertin kommentilla.

Minä: Mineraalisuuden tunnistaa siitä, että viinissä on selkeästi tunnistettavia kalkkisia elementtejä - tai kuten tapanani on kuvailla, viini maistuu siltä kuin nuolisi kiveä.
Sarah Jane Evans MW: Viinejä joita kuvallaan mineraalisiksi kuvaillaan usein myös eleganteiksi, puhtaiksi tai hapokkaiksi. Ne maistuvat kuin nuolisi märkää kiveä ja niissä on usein kalkkinen rakenne.

Ping, putkeen meni!

Maaperä Montrachet - www.blancdeblancs.fi
Montrachet


Minä: Mineraalisuus viinissä on peräisin maaperästä, jossa köynnökset ovat kasvaneet. Rypäleet imaisevat itseensä maaperän ominaispiirteitä, jotka päätyvät viiniin.
Sarah Jane Evans MW: Mineraalisten elementtien määrät viinissä ovat erittäin pieniä, vain kalium ja kalsium pääsevät edes lähelle määriä jotka saattaisi maistaa. Monet viinintekijät myöntävät todisteiden puuttumisen, mutta toteavat silti, että maaperän minaalisuuden makuun siirtymiseen pitää vain uskoa. Jotkut puolestaan uskovat, että mineraalisuus on viininteon tulosta ja se ilmenee erityisesti viineissä, joissa on korkea hapokkuus mutta vähän kemiallisia makuyhdisteitä.

Hmm. sinne päin. Kai...

Maaperä Chablis - www.blancdeblancs.fi
Chablis


Minä: Mineraalisuus on tyypillistä laadukkaille viineille, erityisesti valkoviineille.
Sarah Jane Evans MW: Kyseessä ei ole pelkästään eurooppalainen piirre, mutta mineraalisuutta löytyy tyypillisesti paikoista, joissa viineissä on vähemmän hedelmäisyyttä ja enemmän happoa. Jotkut väittävät, että mineraalisuutta löytyy vain valkoviineistä, mutta kuka tahansa joka on maistanut Prioratin alueen liuskekivimaaperästä tulevaa viiniä tietää, että mineraalia löytyy myös punaviineistä.

Ei se nyt ihan väärin mennyt..

Maaperä Montalcino - www.blancdeblancs.fi
Montalcino


Kohtuullisen hyvinhän tämä mineraali-battle ekspertin kanssa meni. Tulinko tästä hullua hurskaammaksi? Vaikea sanoa, mutta tästä huolimatta tulen jatkossakin käyttämään mineraalisuutta viinikuvauksissani. Termi saattaa tarkoitaa eri asioita eri ihmisille, mutta ainakin minä tarkoitan mineraalisuudella juuri tuota kiven nuoleskelua muistuttavaa makua ja kalkkista suutuntumaa.

Sarah Jane Evansin kommentit löytyvät Decanterin artikkelista "Minerality in wine: What does it mean to you?". Vapaat käännökset kommenteista ovat omiani.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti