Samppanjarypäleet for dummies

Samppanjaa on montaa tyyliä, on non vintagea (NV), on prestige cuvéetä, on Blanc de Blancsia, Blanc de Noirsia ja vaikka mitä. Samppanjarypäleitäkin on seitsemän, vaikka pääosin niistä käytetään vain kolmea: Chardonnayta, Pinot Noiria ja Pinot Meunieria.

Tein huvikseni yksinkertaistetun kuvan siitä, mitkä ovat Champagnen alueen päärypäleiden tunnistettavimmat ominaisuudet. Kullakin rypäleellä on oma luonteensa, joiden muutama tyyppiesimerkki löytyy listattuna alla olevasta kuvasta.

Miten tunnistaa samppanjan rypälelajikkeet - www.blancdeblancs.fi
Rypäleiden kuvat Wikipediasta


Käytännössä samppanjat ovat useimmiten näiden kolmen rypäleen sekoituksia, ja ainakin itsestäni on hauska yrittää samppanjaa maistellessani tunnistaa eri rypälelajikkeiden juomaan tuomia vivahteita. Kuten sanottu, kuvassa on vedetty mutkat hieman suoriksi, sillä viinin makuun vaikuttavat myös muun muassa terroir, malolaktinen käyminen tai puuttuminen ja mahdollinen tammen käyttö.

Ne muut sallitut rypäleet? Ne ovat Pinot Blanc, Arbanne, Petit Meslier ja Fromenteau. Täysin mutuun perustuen sanoisin, että näistä eniten käytetty lajike on Pinot Blanc. Ainakin siihen olen törmännyt näistä useimmin.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti