Terroirin taikaa

Terroir on viinistä puhuttaessa lähes saman mystillisyysasteen termi kuin mineraalisuus, jonka luonnetta tässä hiljattain pohdiskelin. Sopivasti muutama päivä mineraali-mietintöjeni jälkeen Suomen Sommelierit ry järjesti Tampereella Wine Symposiumin, jossa oli puhumassa muun muassa Wine Anorak -saitista tunnettu Jamie Goode. Gooden alustusten aiheisiin kuuluivat esimerkiksi tieteellinen lähestyminen viiniin, terroir ja mineraalisuus sekä viinin virheet. Neljän tunnin yöunillakin viininörtille täydellinen tapa viettää helteistä elokuun sunnuntaita - sisällä istuen kuunnellen viinin teoriaa.

Goodella oli paljon mielenkiintoisia näkökulmia siihen, kuinka puhumme viinistä ja mitä eri asiat tarkoittavat tai saattavat tarkoittaa.

Jamie Goode on terroir - www.blancdeblancs.fi


Terroirilla tarkoitetaan yleensä viiniköynnöksen kasvupaikalle tyypillisiä ominaisuuksia, joihin sisältyvät esimerkiksi tarhan mikroilmasto, mistä suunnasta tarhalla paistaa aurinko ja niin edespäin. Monesti puhutaan, että tietyltä alueelta tulevat viinit ovat saman tyyppisiä, koska ne tulevat samasta terroirista. Goode kyseenalaisti osin tätä perinteistä terroir-käsitystä toteamalla, että viiniin ja sen luonteeseen voidaan vaikuttaa paljon vielä kellarissa. Hänen mukaansa iso osa paikallisesta makuprofiilista johtuukin usein siitä, että tietyllä alueella viinintekijät valmistavat viininsä tietyn kulttuurisen perinteen mukaan, jolloin ne usein noudattavat samaa tyyliä kuin alueella yleensä. Esimerkkinä tästä paikallisesta tyylistä Goode käytti Jerezin alueen sherryntekijöitä.

Moni eri seikka vaikuttaa terroiriin, kuten yläkuvasta näkyy, mutta silti viininteon prosessilla on merkittävä vaikutus lopputulokseen. Goode toteaa myös, että teki viinin miten tahansa, niin huonolta palstalta tulevista rypäleistä ei saa aikaiseksi kuin kuraa. Toisaalta yhdeltä ja samalta palstalta, samasta terroirista voi tehdä monta erilaista viiniä, joista kukin on tekijänsä tulkinta juuri kyseisestä palstasta.

"Everything starts with the site. What defines the quality of the wine is your patch of land. If you have a crappy piece of land you're not going to make a great wine."
-Jamie Goode

0 kommenttia:

Lähetä kommentti