Franciacorta - Italian samppanja

Kellekään tuskin tulee yllätyksenä, että tykkään kuohuviinistä. Blogiani seuranneet eivät myöskään hämmästy, kun sanon pitäväni Franciacortasta, olen siitä sen verran usein kirjoitellut.

Mutta mitä Franciacorta siis on?

Vuosikerta-Franciacorta - www.blancdeblancs.fi
Vuosikerta-Franciacortaa Firenzessä


Franciacorta on samalla tavoin nimisuojattu kuohuviini kuin esimerkiksi cava tai samppanja. Se tulee Italiasta, Lombardian maakunnasta ja sillä on vuodesta 1995 asti ollut DOCG-status. Franciacortan valmistukseen saa käyttää Chardonnayta, Pinot Neroa ja Pinot Biancoa, joista Chardonnay on usein hallitseva rypälelajike. Italian samppajaksikin kutsuttu kuohuviini sopii usein kuvailtavaksi termeillä kuten keltaluumuinen, sitruksinen, hapokas, paahteinen ja useimmiten erittäin kuiva. Rosé-varianttinakin Franciacortaa on saatavilla. Kesällä löysin myös uuden, matalamman paineen Blanc de Blancs -Franciacortatyypin nimeltään Satèn.

Franciacorta on tyylikäs ja raikas kuohuviinityyli, ja juuri sen vuoksi se puhuttelee minua. Italoskumppa sopii hyvin ruoan kanssa, esimerkiksi antipasti-juomaksi tai kalaruokien kanssa Franciacorta on nappivalinta. Parhaimmillaan se on melkeinpä kuitenkin ihan sellaisenaan, auringonpaisteessa nautittuna.

Franciacortaa Alkosta - www.blancdeblancs.fi
Franciacortaa Alkosta, Bellavista perusvalikoimasta ja Conte di Provaglio tilausvalikoimasta


Alkon perusvalikoimasta löytyy tällä hetkellä yksi Franciacorta, Bellavista. Tilausvalikoimassa löytyy hieman enemmän vaihtoehtoja italialaiskuohuvasta kiinnostuneelle, mutta Suomessa halvimmatkin Franciacortat maksavat yli 25 euroa. Italiassa hyvänkin pullon saattaa saada supermercatosta mukaansa alle kympillä.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti