Premium cava

Kun juhlitaan, silloin skoolataan aina samppanjalla. Tämä Champagnen alueelta tuleva juoma on onnistunut rakentamaan itselleen ikonisen aseman, johon muiden kuohuviinien on vaikea päästä. Imago näkyy myös hinnassa, mikä puolestaan jatkaa ekslusiivisuuden ympyrää - kallista juomaa hienoon tilaisuuteen.

Köynnöksiä cava-alueella - www.blancdeblancs.fi
Penedèsissä on cavaviljelmiä silmänkantamattomiin.


Cava-alueilta juuri palanneena pääsin kuulemaan pienempien cava-talojen näkökulmaa tähän cavan asemaan kuohujuomamarkkinalla. Mielikuva cavasta on monille "se halpa kuohuviini, jota juodaan kulutuskäyttöön" ja tämä pätee varmasti erityisesti Suomessa, jossa cavalla on jo vuosia ollut tukeva jalansija. Tosin varsinkin paremmissa cava-piireissä ollaan tällä hetkellä jokseenkin innoissaan siitä, että prosecco on tunkeutunut vahvasti halpisskumppamarkkinalle. Monet uskovat, että pitkään vahvan aseman omannut cava voi helposti ponnistaa astetta korkeammalle arvostuksessa ja ehkäpä kuluttajat innostuvat maksamaan enemmän laatu-cavoista.

Cavan valmistusprosessi on método tradicional, eli se sama menetelmä jolla samppanja valmistetaan, mutta jota ei saa kutsua samppanjamenetelmäksi Champagnen ulkopuolella. Cavat ovat lähes poikkeuksetta vuosikertaviinejä, toisin kuin valtaosa samppanjasta, joka on vuosikerratonta, useiden vuosien sadoista sekoitettua viiniä. Myös rypäleet ovat pääosin eri lajikkeita kuin Champagnessa, Katalonian päälajikkeet ovat Xarel-lo, Macabeo ja Parellada. Monet pienet cava-tuottajat ovat sekä ylpeitä että tarkkoja viineistään, ja päästävät tuotteensa markkinoille, kun ne tekijöidensä mielestä ovat valmiita, eivät silloin kun DO-alue sen sallisi. Esimerkiksi Gramonan Imperial Gran Reservaa kypsytetään pulloissa 3-4 vuotta, kun alueen vaatimus Gran Reservalle on 30 kuukautta.

Recaredo Brut de Brut 2006 - www.blancdeblancs.fi
Recaredon tuotteita kannattaa haalia aina kun saa mahdollisuuden. Talo tekee kaiken käsin.
Espanjassa ja etenkin Kataloniassa premium cavan tarjoaminen vieraille erityisissä tilanteissa on sallittua ja jopa kannustettavaa. Muualla ei ole ihan näin. Tämän vuoksi suuri osa parhaista cavoista jää paikalliseen kulutukseen juuri Kataloniaan, jossa valtaosa tyyriimmistä cavoista nautitaan. Meille tänne kauas pohjoiseen artesaanicavoja tulee aika rajoitetusti, mutta Alkon valikoimaa selailemalla huomaa, että tilausvalikoimasta ja jopa hyllystä löytyy muutamia helmiä. Annan vahvat suositukset esimerkiksi Gramonan ja Recaredon cavoille (Gramonasta on tulossa erillistä bloggausta myöhemmin).

Vaikka olen tunnetusti samppanjafriikki, aion nyt parin tilavierailun ja keskustelujen jälkeen satsata jatkossa myös premium cavaan aiempaa enemmän. Jos siis tarjoan sinulle samppanjan sijaan cavaa, voit pitää sitä kohteliaisuutena. Tulevaisuuden suunnitelmissa on ainakin järjestää premium cava vs. samppanja -sokkotasting, jossa saman hintaluokan laatukuohut asetetaan vastakkain.

Niin, ja kun puhun premium cavoista, tarkoittaa se Suomen markkinoilla käytännössä yli kahdenkympin hintaa.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti