Tuottajaprofiili - Gramona

Premium cavasta puhuttaessa on muutamia tuottajia, joiden nimet nousevat takuuvarmasti esiin jokaisessa keskustelussa. Yksi tähän joukkoon kuuluvista viinitaloista on Gramona, vuodesta 1881 cavaa valmistanut perheyritys.

Gramona - www.blancdeblancs.fi
Gramonalla maaperä on tärkeä.


Lokakuun alussa Kataloniassa lomaillessani pääsin käymään Gramonalla ja tutustumaan tilaan ja sen viineihin. Vierailun järjestelyissä auttoi Gramonaa Suomeen maahantuova Vindirekt.

Gramona tuottaa vuosittain miljoona pulloa viiniä, josta puolet on cavaa ja puolet hiilihapottomia viinejä. Talon volyymiltaan suurin ja tunnetuin tuote on Gramona Imperial Gran Reserva, jonka vuosikerta 2008 löytyy myös Alkosta 29,90 euron hintaan. Xarel-lo/Macabeo/Chardonnay -blend on omenainen ja paahteinen, hieman mausteinen ja pirteän hapokas, huipputyylikäs cava. Alkosta löytyy myös Gramona Xarel-lo Font Jui 2013, Xarel-losta valmistettu valkkari, hintaan 19,99 €. Tämä viini on osa kolmen sarjaa, jossa Xarel-lo valmistetaan joko terästankeissa, tammitynnyreissä tai betonimunissa.

Gramonan viljelmiä - www.blancdeblancs.fi
Biodynaamiset viljelmät pursuvat elämää.


Gramonalla korostetaan vahvasti sanaparia tradition & innovation. Yhtäältä talo valmistaa osan cavoista täysin käsityönä perinteitä kunnioittain, toisaalta Gramona pyrkii aina parempiin tuloksiin teknologian ja innovaatioiden avulla. Esimerkiksi laboratorio on talon ylpeyden aihe, jossa viinien laatua ja ominaisuuksia testataan jatkuvasti.

Gramona noudattaa viljelmillään biodynaamisia menetelmiä, ja omien lehmiensä avulla talo luo kompostia, joista köynnökset saavat ravintoa. Lehmien lisäksi viinitalon tiluksilla elelee muuleja ja vuohia. Maaperän ja kasvuympäristön kunnioittaminen on Gramonalle tärkeää, ja viineissään he haluavat tuoda esiin hyvinvoivien köynnösten kasvuympäristön ominaisuuksia, tässä mielestäni hyvien onnistuen.

Gramonalla on liquer d'expeditioniaan varten salainen resepti, ja sekoite valmistuu kellarissa sijaitsevassa solerassa. Soleran ansiosta Gramonan cavoissa on kevyen mausteinen ja aavistuksen oksidatiivisia vivahteita omaava maku, joka poikkeaa useimmista muista cavoista.

Gramona disgorgement line - www.blancdeblancs.fi
Imperialit matkalla hiivasakan poistoon. Huomatkaa jäätynyt hiivasakka pullon kaulassa.


Vierailulla pääsimme tutustumaan hiivasakan poistoon sekä manuaalisesti että modernimmalla tavalla, jossa pullon kaula jäädytetään ja jäätynyt hiivasakka poistuu korkin mukana pullosta. Perinteisempään tapaan, manuaalisesti hiivasakka poistetaan Gramonan tyyriimmistä, high-end cavoista, jotka myös tanssitetaan käsin. Vierailun päätteeksi pääsimme maistamaan III Lustros 2003 -cavaa, josta hiivasakka oli poistettu vain varttia aikaisemmin. Talk about recently disgorged!

Gramona tasting - www.blancdeblancs.fi
Maistelussa kaksi valkkaria ja viisi cavaa. Etiketitön on III Lustros.


Maistelimme Gramonalla sekä talon cavoja että valkoviinejä. Suosikkini maisteluista viineistä oli jo aiemmin mainittu III Lustros, jonka upean briossinen ja samppanjamainen tyyli puhutteli minua kovasti. Aviomiehen suosikki Gramonan skumpista oli puolestaam Imperial Gran Reserva.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti