Game of Wines

Meillä on ystäväpariskunnan kanssa ollut tapana katsoa maratonina HBO-sarjoja, edesmennyttä True Bloodia ja fantasiapläjäys Game of Thronesia. Olimme aavistuksen jäljessä GoT:n kanssa, mutta männäviikonloppuna saimme katsottua kaikki tähän mennessä tulleet jaksot. Sarja jätti kirjojen fanille pahan maun suuhun, mutta Norexilta sponssina saadut viinit pelastivat onneksi illan.

Sarjamaratoniltoihin kuuluu perinteisesti ylenpalttinen ruokailu, ja tällä kertaa palasimme maratonien alkujuurille, tapaksiin. Tähän ruokavalintaan sopi hyvin testata setti espanjalaisia punkkuja.

Matsu El PIcaro, El Recio ja El Viejo - www.blancdeblancs.fi


Matsun sarjaan kuuluu kolme viiniä, joissa kussakin on varsin huomiotaherättävä etiketti. Ajatuksena viinisarjassa on, että etiketin viiniviljelijän ikä kuvaa viiniä ja sen alkuperää. Nuorin viineistä, Matsu El Picaro, on vuosikertaa 2014 ja valmistettu sekin kunniotusta herättävän ikäisistä köynnöksistä, viiniin käytetyn Tinta de Toron (=Tempranillo) köynnökset ovat nimittäin 70-80 -vuotiaita. El Picarosta löytyy tarinointia jo aiemmalta testikerralta, mutta totesin uudestaan, että viini on minun suuhuni hyvin sopiva. Tykkään viinin hedelmäisestä Tempranillo-luonteesta, mutta siitä löytyy silti tanniinista ja täyteläistä potkua.

El Recio 2013 on valmistettu 80-90 -vuotiaissa köynnöksissä kasvaneista rypäleistä, ja se on saanut hieman edeltääjänsä enemmän tammea. Jo tuoksusta huomaa, että tässä on kyse jo astetta paremmasta viinistä. Tanniinit ovat pehmeämpiä ja tammi tukee Tempranillon hedelmää hyvin.

Setin vanhin, El Viejo 2012, on taas El Reciosta askel ylöspäin. Yli satavuotiaissa köynnöksissä kasvanut Tempranillo on merkittävästi konsentroituneempaa, ja "vanhus" on saanut olla tammessa yli vuoden. Tammi on pehmeän kinuskinen ja savuinen, ja tanniinit ovat sopivasti pehmenneet, mutta selkästi havaittavat. Viinistä löytyy samoja marjaisia sävyjä kuin muistakin sarjan viineistä, mutta tummasävyisempinä.

Jamón Iberico - www.blancdeblancs.fi


Viinien kanssa syötiin tällä kertaa aika lihapainoitteisesti, mutta näille juomille se olikin paras mahdollinen valinta. Savustettu hevosen sisäfile oli El Picarolle hieman tuhti, mutta kahden vanhemman Matsun kanssa yhdistelmä toimi. Espanjasta raahatun Iberico-kinkun kanssa kaikki viineistä viihtyivät, ja pimientos padrón -tyyppisten grillattujen paprikoiden kanssa nuorin ja hedelmäisin viini tuli hyvin toimeen.

Tapasten jälkeen pääsi käyntiin Game of Wines, jossa joku kaatoi muiden lasiin viiniä, ja muut arvailivat mikä kolmesta viinistä oli kyseessä. Tässä pelissä El Viejo vei paikan valtaistuimella.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti