Juhlajuomaa

Silloin tällöin tulee vastaan sellaisia juhlahetkiä, että on tarve avata kellarista aarteita. Viime viikolla oli juuri sellainen tilanne. Juhlajuoman virkaa sai kunnian toimittaa Veuve Cliquot Ponsardin La Grande Dame 1996, samppanjaostos, jonka päätymisestä Maison de Blancsiin olen joskus kirjoitellutkin.  Kyseessä on kaikille tutun Veuve Cliquot'n samppanjatalon prestiisisamppanja, josta tällä hetkellä markkinoilla oleva vuosikerta on 2004.

Veuve Cliquot Ponsardin La Grande Dame 1996 - www.blancdeblancs.fi


Melkein odotimme pullon sisällön olevan pilalla ostopaikasta johtuen, mutta samppanja oli elämänsä kunnossa.

La Grande Dame oli kehittynyt upean kullankeltaiseksi, ja tuoksussakin huomasi viinillä olevan jo hieman ikää. Tuoksu oli voimakkaasti kypsän, miltei ylikypsän omenainen. Sama omenaisuus tuntui myös maussa, mutta omenan lisäksi makupaletista löytyi sitruunaa, paahteisuutta, mineraalisuutta ja kermaisuutta. La Grande Damesta jäi kuitenkin päällimmäisenä mieleen erittäin korkea hapokkuus. Tämä hapokkuus yhdistettynä kypsään hedelmäisyyteen ja paahteisuuteen muodostaa tasapainoisen ja sulokkaan kokonaisuuden.

Veuve Cliquot Ponsardin La Grande Dame 1996 - www.blancdeblancs.fi


Tällä samppiksella skoolaa mielellään hienommankin juhlan kunniaksi. Ja näin tyylikäs viini kannattaa juoda sellaisenaan, ilman ruokaa, kuten tämän pullon kanssa teimme.

Voin käsi sydämellä sanoa, että tämä on ehdottomasti paras koskaan juomani kolmenkympin pullo! [edit: Pullon ovh on useimmiten luokkaa 110-150 €, tämän yksittäisen pullon edullinen hinta johtui Monoprix-supermarketin tekemästä hinnoitteluvirheestä.]

0 kommenttia:

Lähetä kommentti