Sherryä juustolle

Juustot kuuluvat joulupöytään, ja juustojen kanssa kuuluu juoda portviiniä. Vai kuuluuko? Tänä vuonna päätin kyseenalaistaa tätä itsestäänselvyyttä, ja hankin juuston seuralaiseksi sekä portviiniä että sherryä. Siispä Late Bottled Vintagen testiseuralaiseksi Amontillado.

Olen monesti kirjoitellut ihailemastani sherrystä ja todennut sen olevan yksi maailman aliarvostetuimmista viinityyleistä. Toisaalta viimeisin Viini-lehti uhoaa, että sherry palaa muotiin. Joka tapauksessa sherry on hinta-laatusuhteeltaan huikea viini - esimerkiksi meillä joulupöydässä ollut Merito Amontillado maksaa Alkossa 7,99 € (0,357 litran pullo).

Merito Amontillado - www.blancdeblancs.fi


Merito Amontillado on sherryille ominaiseen tapaan merellisen suolainen ja oksidatiivinen. Kaunis kypsän meripihkan punertava väri, maun kuivatut hedelmät ja jopa makeahko pähkinäisyys saavat sherryn ystävän suupielet heti hymyyn. Tämä on vaan aivan timattinen viinityyli!

Olin aavistuksen skeptinen juuston ja sherryn yhdistämisen suhteen, mutta Amontillado yllätti. Roquefortin kanssa portviini oli yhä piirun verran parempi yhdistelmä, mutta esimerkiksi Parmiggiano Reggiano ja espanjalainen, vuohenmaidosta valmistettu kova El Pastor -juusto ilahtuivat sherryn seurasta.

Ja niin ilahduin minäkin. Sherry on viinityyppi, jota pitäisi muistaa juoda enemmän.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti