Grotesk x Penfolds

Ravintola Grotesk on etenkin viime aikoina kunnostautunut erinäisillä tempauksilla. Tarjolla on ollut verottajalle kuittailuna alle kympin pizzaa, sherry-menua ja muuta mukavaa. Groteskin vahvin ässä hihassa on kuitenkin viinien tasahinnoittelu. Jokaiseen viiniin lisätään ravintolan katteeksi 20 euroa, jolloin tyyriimpien viinien nauttiminen tulee houkuttelevaksi, sillä ne ovat suhteellisesti edullisempia.

Grotesk x Penfolds - www.blancdeblancs.fi


Osana houkuttelevan viiniravintolan roolia Grotesk on aloittanut yhteistyön Australian kuuluisimman ja arvostetuimman viinitilan, Penfoldsin kanssa. Tilan viinejä on saatavilla sillä samalla kahdenkympin katteella. Myös kulttiklassikko Grangen vuosikerta 2011 on hinnoiteltu samalla mekaniikalla. Coravin-laitteen ansiosta Grangea on saatavilla Groteskissa laseittain, eli koko 548,80 euron pulloa ei tarvitse ostaa. 6 sentin maisteluannos maksaa 43,90 euroa.

Miksi viinistä pitäisi maksaa niin paljon? Ensimmäinen syy Grangen kohdalla on tottakai sen asema ja maine kulttiviinien joukossa. Sen eri vuosikerrat on moneen otteeseen valittu maailman parhaimpien viinien joukkoon esimerkiksi Wine Spectatorissa. Viinin vuosikerta 2008 on kuuleman mukaan myös ainoa ei-ranskalainen viini, joka on koskaan saanut Wine Advocatelta 100 pistettä.

Penfoldsin viinit - www.blancdeblancs.fi


Toinen syy maistaa Grangea on maku. Oma ensikohtaamiseni Grangen kanssa oli lempeä. Groteskin ja Penfoldsin maahantuojan Servaalin yhteistyön lanseeraustilaisuudessa pääsin testaamaan vuosikerrat 2009 ja 2011. Vanhempi Grange oli tyylikkään tumman hedelmäinen, aavistuksen tupakkainen ja kahvinen, ja tanniinit olivat miellyttävän rakeiset. Vuosikerta 2011 oli haastava, joten viini on puhdas Shiraz. Suolainen (savoury), tanniinisempi ja voimakkaampi kuin aiemmin testattu 2009, mutta silti hieno viini. Maistettuani näitä ymmärsin, miksi Grangea hypetetään niin paljon.

Kolmas syy maistaa Grangea on viinin yleissivistys. Se nyt vaan kuuluu viinifriikillä asiaan. Jos hinta tuntuu liian tiukalta, niin kannattaa kokeilla Bin 150 Maranga Shiraz 2010, pullohinta 84,80 € tai 12 sentin lasi 13,60 €. Hyvä, mutta ei aivan Grangen tasolla.

Grotesk on erikoistunut lihaan, ja pihvin kanssa Penfoldsin viinit istuvatkin erinomaisen hyvin. Australialainen Black Angus entrecôte on aussipunkuille nappivalinta. Se, mitä Groteskissa ehdottomasti kannattaa maistaa on raakakypsytyskaapissa muhinut ilmakuivattu ankanrinta. Parasta leikkelettä, mitä olen Suomessa maistanut!

Ravintola Grotesk - www.blancdeblancs.fi


Grangea laseittain tarjoaa muuten myös Bulevardilla sijaitseva BLVD26.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti