Hopeatornissa

Pariisissa, Nôtre Damen tuntumassa sijaitseva Tour d'Argent lienee yksi maailman legandaarisimmista ravintoloista. Ainakin instituutiolla on yksi kuuluisimmista viinilistoista.

Tour d'Argent - www.Blancdeblancs.fi
Ravintolan odotushuone.


Jokaisella Pariisin-matkalla olemme aviomiehen kanssa unelmoineet, että tuonne menemme syömään joku kerta. Se joku kerta oli nyt. Päädyimme valitsemaan ruokailuhetkeksi lounasajan, sillä ravintolan lounasmenu on illallista hintaystävällisempi. Kolmen ruokalajin lounas Tour d'Argentissa ilman juomia maksaa 85 euroa henkilöltä.

Maisema Tour d'Argentista - www.blancdeblancs.fi
Ihan kivat maisemat.
Ravintola on sisustukseltaan huikaiseva. Vieraat saapuvat ravintolaan hissipojan kuljettamana. Näkymä Seinelle ja Nôtre Damelle jää melkeinpä interiöörin varjoon. Historiallinen ravintola on tyyliltään vanhanaikaisesti kuninkaallisen ranskalainen. Sisustus on sinistä ja kultaa ja katossa roikkuu valtava kristallikruunu. Henkilökuntaa on hyvinkin riittävästi. Tiskin takana yksi henkilö vastaa pelkistä kastikkeista.

Hopeapikari - www.blancdeblancs.fi
Vesilasina toimii luonnollisesti hopeapikari.Ranskalaiseen tyyliin pöytään kannetaan aina amuse bouche, mutta Tour d'Argentissa alkuherkku ei ole ranskalaismaisen jättimäinen. Alkuun seuraksi talon omaa samppanjaa, ja ruokalistan kimppuun. Ravintolan perinteikkyys (vai vanhakantaisuus?) kävi ilmi jo varauksen yhteydessä, jolloin ilmoitettiin pukukoodiksi miehille puku ja naisille elegantti asu. Ravintolassa mietin, miksi menussa ei ole hintoja. Ainiin, olen tietysti saanut naisille tarkoitetun listan, sillä minunhan ei tarvitse tietää mitä ruokani maksaa. Tai viinini.

Tour d'Argentin viini ja ruoka - www.blancdeblancs.fi
Puligny-Montrachet ja alkuruoka kampasimpukkatartar.


Ranskalaisille ravintoloille ominaisesti listalta löytyy paljon myös puolikkaita pulloja. Hyödynnämme tätä mahdollisuutta usein, sillä täten pääsemme maistamaan useampia vaihtoehtoja. Tällä kertaa listalta valikoituvat ruoan seuralaisiksi raikas Savennières Clos Saint-Yves Domaine Baumard 2007 ja tyylikkäästi ikääntynyt Puligny-Montrachet 1er Cru Referts Domaine Boillot 1998. Se kuuluisa viinilista itsessään on noin kahden puhelinluettelon kokoinen.

Ruoka on huolellisesti tehtyä klassista ranskalaista haute cuisinea. Etenkin kastikkeet ovat aivan viimeisen päälle. Menimme vahvasti merenelävälinjalla valiten alkuruoaksi kampasimpukkatartarin ja pääruoaksi paistettua kampasimpukkaa. Ennen jälkiruokaa oli ihan pakko hyödyntää juustovaunun tarjoomaa. Jälkiruokakakut - päärynä-omena ja suklaa-karamelli - tekivät jo aika tiukkaa. Menun jälkeen pöytään kannettiin vielä varmuuden vuoksi käsintehtyjä karamelleja.

Tour d'Argentin juustovaunu - www.blancdeblancs.fi
Juustovaunu!


Vierailu Tour d'Argentissa on Elämys, joka ei pääty laskun maksuun. Ruokailun päätyttyä jokainen vieras saa pienen pahvipakkauksen, goodie bagin, johon on pakattu mukaan leivos. Hissin ovella hissipojan odottaessa meitä kyytiin tarjoilija kiikuttaa meille vielä paketin, josta löytyy Galette des Rois ja pahvikruunu. Galette des Rois on ranskalaiseen loppiaisperinteeseen kuuluva piiras, johon on piilotettu pieni aarre. Aarteen löytäjä saa nimetä henkilön, joka saa kruunun kannettavakseen ja saa pomottaa muita loppupäivän ajan. Tämä on perinne, joka nojaa vahvasti roomalaisten Saturnalia-juhlaan.

6 kommenttia:

 1. Wau. Käydessämme Pariisissa toissa keväänä tuli ihan samaa pohdittua, mutta jäi kuitenkin väliin. Seuraavalla kerralla La Tour d'Argent on 100 % prioriteettina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Oli aika uniikki elämys, ja lounasaikaan pääsee tosiaan vähän halvemmalla. Tai siis riippuu tietty siitä, mihin viineihin päätyy...

   Poista
  2. Mekin ollaan onneksi tultu Keski-Euroopassa matkatessamme siihen tulokseen, että puolikkaiden viinien valikoima on monesti se juttu. Harmi, että Suomessa moista käsitettä ei edes tunneta.

   Poista
  3. Puolikkaat pullot on aivan nerokas keksintö! Euroopassa valikoima on puolikkaissa usein tosi hyvä, jolloin pääsee kokeilemaan hauskoja viinejä. Olen huomannut, että kun menee niinkin lähelle kuin Tallinnaan, niin 0,375 pulloja alkaa löytyä viinilistoilta ihan eri tavalla kuin Suomessa.

   Poista
 2. Olipa kiva löytää kirjoituksesi lounaasta täällä. Olen juuri menossa poikani kanssa sinne synttärilounaalle. Lounas tosiaan maksaa nyt jo 105 e ja se on aika paljon kukkarolleni. Olisinkin kysynyt (vaikka sen naisten listan saitkin), että paljonko teille tuli laskua yli tuon lounaan hinnan? Eli oliko esim. nuo tarjotut juustot laskutettu erikseen? Entä saako mitään viiniä laseittain? Enpä itselleni halua (raaski) ottaa puolikasta pulloa, mutta joku lasillinen olisi kiva nauttia. Pelkään vaan, että millaisen laskun saan aikaan tuon meidän 210 euron ruoan lisäksi =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, ihanaa, että olette menossa Tour d'Argentiin! On kyllä ehdottomasti kokemisen arvoinen ravintolaelämys. En muista laskun loppusummaa, mutta kyllähän siitä kertyi juustoineen ja viineineen enemmän kuin pelkän lounaan hinta. Juustot maksoivat erikseen, ja sen kustannus oli muistaakseni noin 30 euron luokkaa per henkilö. Laseittain on varmasti viinejä saatavilla, ainakin samppanjaa otimme alkuun laseittain.

   Poista