Paras osteriviini?

Ostereita on tullut syötyä monessa maassa ja monen viinin kanssa. Paras osteri-viinikombo on aina se, jonka juuri nauttii, mutta en ole koskaan oikeastaan miettinyt onko osterille olemassa täydellistä viinikumppania. Ajattelinkin tässä listata muutaman mahdollisen parhaan viinimatchin ostereille.

Haluan kuitenkin korostaa, että kuten kaiken muunkin ruoan kanssa, paras yhdistelmä on se, josta itse tykkää. Ehkä en kuitenkaan lähtisi yhdistelemään ostereita ja täyteläistä, tanniinista punaviiniä. Tai mistä sitä tietää, kun ei ole kokeillut.

San Fransisco oysters - www.blancdeblancs.fi
San Fransiscossa osterit huudeltiin alas kalifornialaisella Sauvignon Blancilla.


Samppanja on aina takuuvarma valinta miltei ruoalle kuin ruoalle, mutta erityisen hyvin se sopii merenelävien kanssa. Samppanjoista usein löytyvä raikas sitruksisuus käy yhteen ostereiden kanssa. Samppanjan valitsemalla ei voi mennä vikaan.

Chablis on myös erittäin tyypillinen valinta ostereille. Tämä lienee se viinityyppi, jota itse olen eniten yhdistellyt ostereiden kanssa. Chablis'lle tyypillinen, muinaisesta merenpohjasta periytyvä merellinen mineraalisuus tukee ostereiden meren suolaista makua. Hyvä valinta.

Chablis oysters - www.blancdeblancs.fi
While in Chablis...


Australialainen Semillon-Sauvignon Blanc oli ostereille luonteva kumppani Sydneyn kalatorilla, ja hyvinhän sekin sopi. Etenkin Semillonin raikkaus sopii ostereiden kanssa, mutta mikä ettei niiden kanssa uskaltaisi kokeilla myös puhdasta Sauvignon Blancia. Tuolloin tosin lähtisin hedelmältä hillittyyn suuntaan, esimerkiksi Sancerreen tai Pouilly-Fuméhen ja jättäisin Uuden-Seelannin rauhaan. Kalifornialainen SB oli myös ostereille hieman liikaa.

Malvasia Istriasta. Tätäkin on tullut kokeiltua Dubrovnikissa, ja ainakin silloin yhdistelmä tuntui toimivan. Tätä yhdistelmää miettiessä kannattaa panostaa viinin laatuun, Malvasiaa löytyy moneen lähtöön.

Ston oyster - www.blancdeblancs.fi
Dubrovnikissa ei pöytäviini koreile.


Muscadet lienee yksi klassisimmista ostereiden kanssa usein tarjottavista viiniyhdistelmistä. Muscadet-viinit kasvavat Atlantin välittömässä läheisyydessä ja saavat kasvuympäristöstään merellisiä vaikutteita. Ja tässä jos missä pätee "what grows together, goes together" -ajattelu, sillä monet laatuosterit tulevat juuri samoilta suunnilta.

Guinness lienee oudoin juoma, jota olen kuullut ostereiden kanssa säännöllisesti tarjottavan. On kuulemma tyypillinen irlantilainen yhdistelmä. Omalla Irlannin-keikalla tämä jäi kokematta, mutta ainakin sinisimpukoiden kanssa stout sopi yllättävän hyvin.

Yhdistäviä tekijöitä useimmille parhaille osteriviineille ovat korkea hapokkuus ja merellisyys. Näitä tuntomerkkejä noudattamalla osuu todennäköisesti oikeaan.0 kommenttia:

Lähetä kommentti