Quo vadis, viinimaailma 2016

Pullon henki -blogi kirjoitti tässä taannoin hyvän veikkauksen alkaneen vuoden viinitrendeistä. Tämän kirjoituksen vanavedessä Pullon hengen Katri haastoi minut miettimään ja kertomaan omat näkemykseni vuoden 2016 viinitrendeistä.

Here we go. En aio sen kummemmin toistella Pullon hengen jo listaamia erittäin hyviä pointteja, paitsi ehkä yhdeltä osin. 

Viinitrendit 2016 - www.blancdeblancs.fi


Väkevöidyt viinit

Olen tässä vuosien mittaan kerta toisensa jälkeen hehkuttanut sherryä ja kutsunut sitä monesti maailman aliarvostetuimmaksi viiniksi. Nyt Jerezin viinintuottajatkin näkevät valoa tunnelin päässä, sillä väkevöidyt viinit ovat sherryn johdolla tällä hetkellä kovasti nosteessa. Veikkaan, että sherryn lisäksi myös marsala ja madeira kokevat renessanssin.

Samppanjalasin uusi muoto

Samppanjalasit ovat joidenkin vuosien ajan kasvattaneet kokoaan. Huilumallisille laseille vähän jo naureskellaan viinipiireissä. Samppanjalasin uusi muoto on isopesäinen, enemmän viinilasia muistuttava. Lehmannilla on ollut jo pitkään Grand Champagne -lasi ja nyt myös Riedel on hypännyt isojen samppanjalasien kelkkaan Veritas Champagne -mallillaan. 

Decanterista löytyy muuten myös Anne Krebiehl MV:n kirjoittama juttu, jossa pohditaan siirtyvätkö huilulasit historiaan tänä vuonna. Se, tapahtuuko tämä muutos suurella skaalalla ainakaan Suomessa vielä vuonna 2016 onkin sitten ihan toinen juttu.

Samppanjalasin uusi muoto - www.blancdeblancs.fi
Vanha suosikkipostaus,  "Samppanjalasilla on väliä" vuodelta 2014.

Applikaatiot 

Suomalaisetkin ovat vihdoin päässeet Nokia-kirouksestaan ja oppineet käyttämään älypuhelinten sovelluksia. Näitä löytyy paljon myös viinipuolella. Suomalaisille tuttuja ennestään ovat ainakin Viiniopas- ja Viinistä viiniin -applikaatiot, mutta pienen satunnaisotannan perusteella vaikuttaisi siltä, että Vivino olisi alkamassa saada tuulta siipiensä alle myös Suomessa. 

Vivinolla voi ottaa kuvan juomastaan viinistä, applikaatio skannaa sen ja tunnistaa viinin. Tällöin viinistä saa infoa ja arvosteluja, eikä hyvä viini unohdu yhtä helposti kuin aiemmin sen jäädessä talteen Vivinoon.

HC-viininörttipuolella Cellar Trackerin sovellus pitää pintansa.

Cavan vuosi

Cava-tuottajat painavat kovaa vauhtia kuohuviineilleen uutta positiota markkinassa. Monta vuotta nousussa ollut prosecco on vienyt cavan paikan halpisskumppien ykkösenä, ja cavantekijät ovat tästä innostuneena lähteneet boostaamaan kalliimpia premium cavoja vaihtoehtona samppanjalle. 

Laatucava on erinomainen vaihtoehto juhlajuomaksi, mutta ovatko suomalaiset valmiita maksamaan pari-kolmekymppiä cavasta?

Ramona - www.blancdeblancs.fi
Gramonan laatucavoja lokakuun Barcelonan-matkalla.


Monimuotoiset ostopaikat

Viiniä ei osteta enää Alkosta. Uskon vahvasti verkkokauppaan Tullin sabotointiyrityksistä huolimatta. Verkosta viiniä eivät tilaa enää vain viininörtit, vaan myös ns. "tavalliset kuluttajat", jotka ovat tiedostavia valikoiman tai hinnan suhteen. Ne, jotka ovat tiedostavia yksinomaan hinnan suhteen jatkavat laatikkoviinien hakua Virosta. Paljon reissaavat tuovat matkoiltaan mukanaan paikallisia viinejä ja oppivat arvostamaan muutakin kuin sitä Alkon hyllystä vuosikausia löytynyttä suosikkia. Oletteko huomanneet, että  esimerkiksi monessa pakettimatkakohteessa on järjestettyjä retkiä paikallisille viinitiloille? Tai että lentokenttien tax free -myymälät pursuvat suomalaisia samppanjanostajia?

Kyllä suomalainen alkoholinkuluttaja aina keinot keksii, vaikka valtio yrittääkin tehdä laajemman viinivalikoiman hyödyntämisen haastavaksi.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti