Kiinnostavimmat kuohuviinityylit

Erilaisia viinejä tulee ja menee, ja välillä joihinkin tyyleihin ihastuu. Tällä hetkellä kiinnostavimpia viinityylejä ovat mielestäni pääosin kuohuvat, yllättäen muualta kuin Champagnesta tulevat (koska se on minulle niin vakiokamaa).

Franciacorta. Tyypillisesti keltaluumuiseksi ja briossiseksi kuvailtava kuohuviini, joka tulee Italian Lombardiasta. Viime kesän Italian-keikalla Franciacortaa tuli maisteltua monta monituista kertaa ja useaa sorttia. Franciacorta on kiinnostava viinityyli, koska se valmistetaan perinteisellä menetelmällä pääosin perinteisistä samppanjarypäleistä (plus Pinot Blancista), mutta on silti aivan omanlaisensa.

Franciacorta satèn - www.blancdeblancs.fi


Premium cava. Tämäkin on tyyli, johon tykästyin hiljattain reissussa, kun kävimme Sant Sadurni d'Anoiassa kääntymässä viime syksynä. Huolella tehdyt artesaanicavat ovat aivan eri luokkaa kuin Alkon best sellerit. Jos ihmiset joisivat enemmän laatu-cavaa, olisi kyseisellä juomatyypillä taatusti nykyistä parempi maine.

Premium cava - www.blancdeblancs.fi


English sparkling wine. Perinteisellä menetelmällä, samppanjarypäleistä ja hyvin samankaltaisissa olosuhteissa kuin Champagnessa, valmistetaan etelä-englantilaisia kuohuviinejä. Kaikki joita olen maistanut, ovat olleet e-rin-o-mai-si-a. Tältä alueelta voinemme odottaa suuruuksia.

Nyetimber - www.blancdeblancs.fi


Prosecco. Tämä on mielestäni kiinnostava viinityyli, koska se on kasvattanut suosiotaan huimasti viime vuosina. Minua kiinnostaa nähdä, mihin suosio johtaa ja mihin Prosecco pystyy. Viekö se cavan aseman? Siirtyvätkö ihmiset juomaan DOCG-tason Proseccoja? Heikkeneekö perus-Proseccojen laatu kysynnän kasvaessa?

Näissä kaikissa tyyleissä Proseccoa lukuunottamatta yhdistäviä tekijöitä ovat samppanjametodi ja Champagnen rypäleet. Yhdistävä tekijä on myös hinta, sillä etenkään Suomesta mitään näitä ei saa paljon alle kolmenkympin. Varsinkin cava-puolella tuottajat ajavat kovaa samppanjan tontille luksusmarkkinaan, ja on jännä nähdä missä määrin nämä laatukuohut kykenevät huojuttamaan samppanjan vahvaa asemaa.

2 kommenttia:

  1. Katsasta Italiasta noiden yleisimpien vaihtoehtojen lisäksi esim Alta Langa joista Enrico Serafino ehkä se ilmeisin tekijä. Lombardiasta Oltrepo Pavese alueelta vaikka Le Fracce Bussolera joka antaa kuvaa mihin Charmant metodilla päästään. Myös Trento/Alto Adige tarjoaa classic metodilla laadukkaita kuohuvia vaikka Cavitin tekeminä.

    -MJ

    VastaaPoista