Panzanon herkkuja

Kun joku sanoo Toscana, tulee mieleeni heti Sangiovese. Kun joku sanoo Sangiovese, karkaavat ajatukset lihaan ja sieniin. Tätä kaikkea minulle ja ryhmälle muita innokkaita viininystäviä tarjosi keskiviikkona Ravintola Grotesk.

Viinintekijäillalliselle oli lennätetty neljän viinitalon edustajat Panzanosta, Chianti Classico -alueelta. Kyseinen paikkakunta lienee kuitenkin tunnetumpi maailman kuuluisimmasta teurastajasta, Dario Cecchinistä. Viinintekijäillallisen jälkeisenä päivänä lihamaestro oli kokonaisen Italiasta tuodun lehmänsä kanssa kokkaamassa Groteskin täydelle salille kaksi lihakattausta, mutta minulle sopi paremmin viinivetoinen iltapuhde.

Groteskin lihakaappi
Groteskin lihan ilmakuivatuskaappi ja paljon viinilaseja.

Panzanon viinitekijät kertoivat ylpeinä, että heidän kotikuntansa viinituotanto on 100 %:sesti luomua. Tuottajia paikkakunnalla on kaiken kaikkiaan 20, joista Groteskin illassa olivat edustettuina Le Fonti, Vignole, Il Palagio ja Rignana.  Kaikilta tuottajilta oli ruoan kanssa tarjolla kolme viiniä: Chianti Classico, pidempään kypsytetty Chianti Classico Riserva sekä talon top of the line -viini, joka osalla oli IGT ja osalla Sangiovese-pohjainen Gran Selezione.

Perus-Classicoiden kanssa maisteltiin Groteskin oman lihakaapin antimia, iberico coppaa ja pancettaa. Viinit olivat takuuvarmaa ja tyylikästä Chianti Classico -laatua: kirsikkaisia, tammisia ja tanniinisia. Viinityyliin täytyy käyttää vähintään 85 % Sangioveseä, mutta tämän lisäksi sekaan saa käyttää muitakin rypäleitä - esimerkiksi Rignana on käyttänyt omaansa 15 % Canaioloa.

Risotto ja Chianti Classico Riserva - www.blancdeblancs.fi
Risottoa ja Chianti Classico Riservaa neljässä lasissa.


Sangiovese ja sienirisotto on match made in heaven. Erittäin maukkaan risoton seurana laseihin kaadettiin kunkin talon Riserva. Näihin viineihin on valikoitu viljelmien parhaat rypäleet ja viiniä on kypsytetty pidempään tammessa, minkä jälkeen kypsytys jatkuu vielä pullossa. Tuloksena on viinejä, joissa on enemmän ytyä ja usein myös enemmän konsentraatiota. Tällä tasolla puhutaan jo erittäin hyvistä viineistä, ja näin oli myös Panzanon tapauksessa.

Groteskin entrecôte - www.blancdeblancs.fi
Mehukkaan maukas entrecôte.


Tuottajien lippulaivaviinien kanssa Grotesk tarjoili meille omaa klassikkoaan, Big Green Eggissä grillattua Black Angus Entrecôtea. Paatuneinkin lihanvihaaja sulaa tämän annoksen edessä. Ja ne viinit! Le Fontin IGT oli Cabernet Sauvignon -vetoinen, kun taas Rignana luottaa supertoscanalaisessaan 100 %:sesti Merlot-rypäleeseen. Vignolen Crespino ja Il Palagion Le Bambole ovat Gran Selezione -luokiteltuja, eli viiniin käytetyt pääosin tai pelkät Sangiovese-rypäleet tulevat ainoastaan omilta tiluksilta ja viiniä on kypsytetty tammessa 30 kuukautta. Le Bambole on lisäksi single vineyard -viini, eli rypäleet tulevat samalta palstalta, ja viiniä tuotetaankin vain noin 1 300 pulloa. Jos Riservat olivat hyviä, niin tässä otettiin vielä yksi harppaus eteenpäin. Etenkin Le Bambole osui ja upposi kypsällä hedelmäisyydellään ja tasapainoisella eleganssillaan.

Jälkkärijuuston kanssa tarjolla oli vielä Vignolen Vin Santo del Chianti Classico, Trebbianosta ja Malvasiasta valmistettu raikas ja appelsiinisen hapokas makea viini. Hieno lopetus aterialle! Jos olet syönyt viime aikoina Brondassa jälkkäriä kera suositusviinin, olet varmaankin juonut Vignolen Vin Santoa. Itse maistelin tämän viikko sitten Brondan menun kanssa ja tykkäsin jo silloin, tuolloin seurana oli tiramisu.

Vignolen Fabrizio - www.blancdeblancs.fi
Vignolen Fabrizio esittelee viiniään.


Kaikkien neljän paikalla olleen panzanolaisen viinitalon tyylit ovat omanlaisiaan. Le Fontit olivat keskimäärin muita kevyempiä, Vignolet puolestaan olivat huolella ja hyvin tehtyjä erinomaisia viinejä. Il Palagio oli kokonaisuudessa ehkä eniten minun makuuni - konsentroituneita ja aidosti rakkaudella tehtyjä punkkuja. Rignana taas erottui muista rypälevalinoillaan (Classicossa Canaiolo ja IGT:ssä Merlot), ja sitä kautta viinit erottuivat joukosta, edukseen.

Panzanon viinit - www.blancdeblancs.fi
Viinikuva lainattu Vaimomatskuu-Juulialta.


Parempi analyysi ruoasta ja laadukkaammat kuvat löytyvät pikapuoliin Vaimomatskuu-blogista.

[edit 6.2. Vaimomatskuu-blogin Juulialta lainattu viinikuva lisätty juttuun.]

0 kommenttia:

Lähetä kommentti