Etelä-Afrikan ruokaskene

Etelä-Afrikka on paljon muutakin kuin biltongia, bobotieta ja braaia. Se on sulatusuuni eurooppalaisesta, afrikkalaisesta ja aasialaisesta keittiöstä, mutta ainakin oman kokemukseni perusteella painopiste tuntui olevan melko vahvasti eurooppalaisessa.

Mosambikilaiset piri piri -katkaravut - www.blancdeblancs.fi
Huippumaukkaat mosambikilaiset piri piri -katkaravut hipsterin taivaassa, Belezassa Kapkaupungissa. 


Raaka-aineissa hyödynnetään luonnollisesti paljon paikallisia herkkuja. Suosikkejani olivat tonnikala, jättikatkaravut ja mustekala esimerkiksi Cape Malay Curryn, tonnikalacarpaccion tai grillatun mustekalan muodossa. Lisäksi strutsi oli onnistuneempien raaka-aineiden listalla. Aviomies testasti myös springbokia, mutta äänesti strutsin paremmaksi.

Kingklip Bizercassa - www.blancdeblancs.fi
Bizercan kingklip ja erityisesti kastike veivät kielen mennessään. Ehdoton ravintolavinkki Kapkaupungin-kävijälle!


Hedelmä- ja vihannespuolella hyödynnetään paljon avokadoa, erilaisia meloneita, punajuurta ja kurkkua. Yksinkertainen ja arkipäiväinen kurkku nosti arvostustaan silmissäni räjähdysmäisesti tuodessaan moniin annoksiin kaivattua raikkautta.

Tuotantitavarasta norjalainen lohi ja tanskalainen feta tuntuvat olevan kovaa valuuttaa. Jätin väliin.

The Tasting Room Franschhoekissa - www.blancdeblancs.fi
The Tasting Room Franschhoekissa tarjosi mm. tällaisen mielikuvituksellisen annoksen.


Etelä-Afrikan randin kurssi on sen verran heikko, että euro-alueelta tulevana turistina maassa elää ruhtinaallisesti. Söimme siis tasokkaissa ja paikalliseen hintatasoon nähden kalliissa ravintoloissa. Yhtään täydellistä wow-elämystä ei kuitenkaan tullut vastaan, vaikka monta hyvää annosta matkalla tuli maisteltua. Kunnianhimoa eteläafrikkalaisilta kokeilta ei kuitenkaan puutu, vaan monessa paikassa raaka-aineita on käytetty mielikuvituksellisesti.

Monessa suhteessa tuntuu, että Etelä-Afrikka hakee vielä omaa identitettiään sekä ruoan että viininkin osalta. Apartheidilla ja sen aiheuttamilla kaupan rajoituksilla lienee lusikkansa sopassa. Don't get me wrong, monessa paikassa meille tarjoiltiin mahtavia makuja tihkuvia annoksia, mutta etenkin fine dinignin osalta odotukset olivat korkeammalla kuin mihin toteutus ylsi.

Addis in Cape - www.blancdeblancs.fi
Käsin syötäviä etiopialaisia herkkuja tarjoaa Addis in Cape Kapkaupungissa.


Mitä nuo alun kolme b:tä siis ovat? Biltong on kuivattua lihaa, jerkyä, joka on läsnä joka paikassa. On nautaa, kudua, springbokia, tonnikalaa ja strutsia. Bobotie maukkaasti maustettua jauhelihamössöä, jossa on usein esimerkiksi rusinoita tai pähkinöitä. Braai puolestaan Etelä-Afrikan vastine barbecuelle.0 kommenttia:

Lähetä kommentti