Tuottajaprofiili - Nederburg

Automme ajaa läpi seminuhjuisten asuinalueiden ja matkalla ohitamme myös Etelä-Afrikassa niin tyypillisiä hökkelikyliä. Mietin, olemmekohan menossa ihan oikeaan paikkaan. Käännös pyöräilijöitä vilisevälle sivutielle, saavumme idyllisen kauniille viinialueelle ja hurautamme viinitilan porteista sisään. Pyöräilijöille on lauantai-aamupäivän kunniaksi järjestetty viinitapahtuma, ja menoa ja trikoohousuista porukkaa riittää. Astumme tasting roomiin, jossa on seesteisen rauhallista. Emäntämme Annetjie Hopkins kaataa meille lasilliset kuohuviiniä.

Olemme saapuneet Paarlissa sijaitsevalle Nederburgille, joka on yksi Etelä-Afrikan kuuluisimmista ja palkituimmista viinitiloista.

Nederburg tasting room - www.blancdeblancs.fi
Upea paikka, historiallinen talo ja Etelä-Afrikan palkituimmat viinit.


Nederburgin historia ulottuu 1700-luvun lopulle saakka, mutta kukoistukseen talo nousi 1900-luvun puolivälin jälkeen, jolloin vasta viinintekijäksi valmistunut Günther Brozel saapui Saksasta talon kellarimestariksi. Brozel pisti tuulemaan, ja valmisti salaa viinejä, jollaisia Etelä-Afrikassa ei virallisten säännösten mukaan saanut tehdä. Hän voitti niillä kansainvälisiä palkintoja, ja pohjusti tien Nedeburgin menestykselle. Brozelin pitkän uran jälkeen kellarinmestariksi nousi sympaattinen romanialainen, Razvan Macici, joka kehitti talon viinejä yhä uuteen suuntaan ja loi muun muassa kokonaan uuden sarjan, Heritage Heroesin. Talon historian merkkihenkilöiden mukaan nimetyt Heritage Heroes -viinit kuuluvat Nederburgin parhaimmistoon. Tasapainoinen Heritage Heroes Anchorman Chenin Blanc ja jopa hieman yllättävä, kukkainen Heritage Heroes The Beautiful Lady Gewürztraminer nousivat sarjasta omiksi suosikeikseni.

Tasting @ Nederburg - www.blancdeblancs.fi
Maistelussa talon viinejä.
Nederburg on iso viinitalo, jonka kellariin kuljetetaan joka vuosi 15-20 tonnia rypäleitä, ja käytössä on kaiken kaikkiaan 36 eri rypälelajiketta. Monien viljelijöiden kanssa on tehty yhteistyötä jo kolmen-neljän sukupolven ajan, ja heidän kanssaan työskennellään tiiviisti rypäleiden laadun takaamiseksi. Talon tuotannosta 60 % on punaviiniä, loput on valkoista, kuohuvaa tai makeaa. Chenin Blancista ja Muscat de Frontignacista valmistettu Nederburg Noble Late Harvest on muuten mainio makea viini. Viinissä on sopivasti happoja tasapainottamaan hunajaista ja aprikoosista makeutta.

Tynnyreitä Nederburgilla - www.blancdeblancs.fi
Nederburg käyttää ranskalaisen ja amerikkalaisen tammen lisäksi romanialaista tammea.


Sadonkorjuu on vierailumme aikana kuumimmillaan, ja rypäleitä saapuu rekkalasteittain. Tai saapuisi, mikäli yhtäkkiä ei kävisi ilmi että tilan porakaivo on tyhjentynyt ja työt pitää keskeyttää tältä päivältä. Etelä-Afrikkaa koko kesän vaivannut kuivuus hankaloittaa siis myös viiniteollisuutta. Uusi kellarimestari Andrea Freeborough lähettää työntekijät kotiin viettämään lauantaita, töitä on tarkoitus jatkaa heti seuraavana päivänä, jolloin kaivon olisi pitänyt taas täyttyä.

Nederburg cellar master Andrea Freeborough - www.blancdeblancs.fi
Cellar master Andrea Freeborough ehti poseerata kuvassa viiniturren kanssa kesken sadonkorjuukiireiden.


Nederburg on viiniensä lisäksi tunnettu jokavuotisesta viinihuutokaupastaan. Nederburg Auction on maailman kolmanneksi suurin viinihuutokauppa, ja se on vakiinnuttanut asemansa eteläafrikkalaisten viinien parhaimmiston esittelyareenana.

Nederburgin viinit ovat tuttuja monille suomalaisille, sillä talon viinit ovat jo pitkään olleet hyvin edustettuina Alkossa, sekä pulloissa että laatikoissa. Winemaster's Reserve -sarja on takuuvarmaa kamaa hyvällä hinta-laatusuhteella. Esimerkiksi Winemaster's Reserve Sauvignon Blanc on testattu ja todettu hyväksi rapuviiniksi. Talon Cuvée Brut on raikas ja hapokas, monikäyttöinen kuohuviini. Tilausvalikoimasta löytyvä Heritage Heroes The Brew Master 2010 on Bordeaux-blend, joka avaa ovet Nederburgin parempien viinien maailmaan. Jälkiruokaviiniä muistelen nähneeni ainakin Viking Linen valikoimissa.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti