Viisi eteläafrikkalaista viinialuetta

Aika paljon kahdessa ja puolessa viikossa ehtii. Siinä ajassa ehtii esimerkiksi käydä viidellä eri viinialueella. Tässä erittäin pikainen ja tiivistetty katsaus Kapkaupungin lähimantujen viinialueille aakkosjärjestyksessä.

Yleiskommenttina Etelä-Afrikan viinimatkailusta voi todeta, että tilavierailut on tehty todella helpoiksi. Useimmat tilat ovat auki päivittäin klo 9 ja 17 välillä (tai sitä luokkaa), ja niillä on erittäin tyylikkäät maistelutilat. Lähes kaikilla tiloilla vierailijat istutetaan idylliseen puutarhaan ja maisteltavat viinit tarjoillaan pöytään. Kaikkialla maistelu maksaa jonkin verran, yleensä muutamia kymmeniä randeja, eli euroissa puhutaan useimmiten noin kolmen-viiden euron panostuksesta. Monesti saa myös valita kuinka monta viiniä haluaa maistaa, kolmen viinin setin saa halvemmalla kuin viiden tai kuuden. Aviomiehen kanssa kikkailimme muutamassa paikassa siten, että minä testasin kaikki valkoiset ja aviomies punaiset, jolloin saimme maistella läpi tilan koko tarjooman.

Constantian viinialue - www.blancdeblancs.fi
Groot Constantian viljelyksiä Constantiassa.

Constantia

Käytännössä yksi Kapkaupungin esikaupunkialueista, niin lähellä keskustaa tämä Etelä-Afrikan ensimmäinen viinialue sijaitsee. Tänne teimme pikavisiitin hop on hop off -turistibussilla, mutta lyhyessäkin ajassa ehti huomata, kuinka kaunis alue Constantia on. Laaja kattaus viinejä, joista maineikkain on Vin de Constance -jälkiruokaviinityyli. Maistui jo Napoleonille.

Constantia olisi ehdottomasti ansainnut enemmän huomiota kuin pikaisen vierailun kahdelle tilalle.

Franschhoek Wine tram - www.blancdeblancs.fi
Franschhoekin Wine Tram huikaisevan kauniilla Dieu Donnén tilalla

Franschhoek

Pittoreskin idyllinen kylä kuvankauniissa laaksossa täynnä englantilaisia eläkeläisiä. Ehkä hieman kärjistetty kuvaus, mutta tämä viinikylä on ainakin rauhallinen. Jos Etelä-Afrikan turvallisuustilanne epäilyttää, kannattaa suunnata Franschhoekiin, joka on rauhan tyyssija ja täynnä ravintoloita. Hyvissä ajoin tehty pöytävaraus on ihan pakollinen, mikäli mielii parempiin ravintoloihin syömään. Onneksemme pääsimme jonotuslistalta testaamaan kylän legendaarisen The Tasting Room -ravintolan.

Viinien puolesta Franschhoek ei kuulu Etelä-Afrikan kärkeen, mutta kyllä täältäkin tulee hyviä viinejä. Esimerkiksi Topiaryn kuohuviinit ja La Motten tuotanto ovat melkoisen kovaa kamaa. Samoin Môresonilta löysimme koko reissun parhaan Pinotagen.

Franschhoekin houkutin on Wine Tram, ratikka-bussi -yhdistelmä, jolla pääse hop on hop off -tyyliin siirtymään tilalta toiselle. Tässä kohden on tosin huomautettava, että parhaat tilat eivät ole ratikkareitin varrella. Ja täällä pääsee muuten mainiosti liikkumaan polkupyörällä, suosittelen. Kävellenkin pääsee muutamalle tilalle.

Franschhoek oli kokonaisuutena alueista suosikkini, sillä siellä oli upeat lenkkimaastot, hyvät pyöräilymahdollisuudet, laaja ravintolatarjonta ja paikka oli hurjan viihtyisä. Asiaan saattoi toki vaikuttaa se, että paras majapaikkamme, Plumwood Inn sijaitsi täällä.

Hemel-en-Aarde - www.blancdeblancs.fi
Taivas maan päällä.

Hemel-en-Aarde

Taivas maan päällä afrikaansiksi, ja ymmärrän hyvin, mistä nimi tulee. Viileämpi viinialue, jonka 6,7 km pituinen viinireitti lähtee Hermanuksen kaupungista. Huikean kauniita tiloja, joilta tulee Etelä-Afrikan parhaimpiin kuuluvia Pinot Noireja. Vaatii auton, mutta on reissun arvoinen paikka. Seuraavalla kerralla on ihan pakko testata lounas Newton Johnsonin huikaisevan kauniilla tilalla.

Hemel-en-Aarde on alue, jossa olisi hienoa käydä uudestaan. Voisi asua Hermanuksen rantakaupungissa ja tehdä alueen viinitiloille täsmäiskuja.

Sprite Route Paarlissa - www.blancdeblancs.fi
Sade yllätti meidät Paarlissa.

Paarl

Kaupunkina Paarl on erittäin kaksijakoinen, täällä mustien ja valkoisten välinen kuilu näkyy harvinaisen hyvin. Me asuimme historiallisen kauniilla (valkoisten) alueella, jossa oli hollantilaistyylisiä kolonialismin ajan rakennuksia ja viktoriaanisia taloja. Viinitiloille keskustasta on matkaa, joten ilman autoa ei Paarlissa pärjää. Taksillakin huonosti, saimme huomata, kun tilaamamme paluukyyti viinitilalle ei koskaan saapunut.

Paarlin tärkein vierailukohde lienee Nederburg, mutta Spice Route on rakentanut toiselle puolelle kaupunkia melkoisen vierailukeskuksen: viinitilan lisäksi löytyy muun muassa olutpanimoa, grappatislaamoa, suklaatehdasta, lasinpuhallusta, taidegalleriaa ja useita ravintoloita. 


Stellenbosch - www.blancdeblancs.fi
Stellenboschissa kaikki on viimeisen päälle.

Stellenbosch

Yliopistokaupunki gone viinialue. Viinitiloja löytyy yli parisataa, joten haasteeksi muodostuu valita ne oikeat vierailukohteet. Stellenboschista tuleekin paljon erilaisia ja eritasoisia viinejä, joten etukäteisperehtyminen kannattaa.

Alueen parhaimmistoon kuuluvat esimerkiksi Chenin Blanc -ekspertti Ken Forrester ja pikkuruinen de Trafford. Huomasimme ensimmäisenä päivänä, että ilman autoa ei Stellenboschiin ole asiaa, joten noin puoli tuntia kaupunkiin saapumisemme jälkeen marssimme autovuokraamoon. Auton vuokra oli noin 20 euroa päivältä eikä bensakaan maksa paljon mitään.

Stellenbosch kaupunkina ei ollut mitenkään erikoinen, mutta autolla pääsi ihailemaan alueen vehreää ja kaunista ympäristöä.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti