Œil de Perdrix

Peltopyyn silmä. Sitä tarkoittaa tuo ranskankielinen termi, joka kuvaa erästä hieman harvinaisempaa samppanjatyyliä. Tarinan mukaan nimi tulee siitä, että Œil de Perdrix on saman väristä kuin kuoleman rajamailla kamppaileva peltopyy. Tosi sympaattinen ajatus, eikö?

Œil de Perdrix on vanha samppanjatyyppi, joka oli tavllista 1700- ja 1800-luvuilla. Ennen vanhaan tummista rypäleistä ei osattu tehdä ihan yhtä vaaleaa viiniä kuin nykyisin, vaan viini jäi kuorten värjäämänä hennon vaaleanpunaiseksi, tai joidenkin mukaan harmaaksi.

Champagne Dotard Œil de Perdrix - www.blancdeblancs.fi

Muutama samppanjan valmistaja tekee nykyisin Œil de Perdrixiä. Olen törmännyt Champagne Doyardin ja Jean Vessellen tuotantoon tästä viinityylistä. Näistä kahdesta oma suosikkini on Doyard, jonka Œil de Perdrixiin törmäsin ensimmäistä kertaa Dizyn edesmenneessä La Cave des Filles -myymälässä kesällä 2012.

Avasimme viikonloppuna hummerikeiton kanssa pullon Doyardin Œil de Perdrixiä, ja ihastuin samppanjaan taas uudestaan. Juoman värissä on kevyt vivahdus punaista, mutta rosésamppanja se ei suinkaan ole. Sen sijaan se on ihastuttavan hapokas, monipuolinen ja elegantti samppis, josta löytyy lupauksen omainen häivähdys punaisia marjoja, mutta oikeasti se on sitruksinen ja mineraalinen viini.

Kannattaa ottaa Œil de Perdrix -tyyli testiin, jos sellaiseen sattuu jossain törmäämään.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti