Seikkaile Sancerressa

Väitän, että Loiren viinilaakson jalokivi on Sancerre. Tämä on toki vain minun subjektiivinen näkemykseni, joka perustuu kahteen vierailuun Sancerressa ja loirelaisten viinien satunnaiseen maisteluun.

Ensimmäinen vierailumme Sancerreen oli niinkin kauan sitten kuin joulukuussa 2011. Olimme aviomiehen kanssa matkustaneet Pariisiin viettämään uuttavuotta, ja päätimme hypätä junaan ja suunnata kohti Loiren laaksoa. Pariisista Sancerreen pääsee kivasti julkisilla ottamalla junan Tracy-sur-Loiren kylään, josta matka jatkuu paikallisbussilla Sancerren kukkulalle. Autolla Pariisista pääsee Sancerreen hujauksessa, tosin toisella reissullamme paikkakunnalle testasimme moottoritien sijaan pikkuteitä, saapuen perille merkittävästi hitaammin.

Sancerren kukkula lokakuussa - www.blancdeblancs.fi
Sancerren lokakuista loistoa


Sancerre on alle 2 000 asukkaan pittoreskin idyllinen pikkukaupunki kukkulan laella, ja alueen viiniviljelmät laskeutuvat kukkulan kylkiä pitkin. Alueen valtarypäle on Sauvignon Blanc, mutta jonkin verran Pinot Noiriakin löytyy. Sancerren viinit tunnetaan erityisesti mineraalisuudestaan, mutta tarhasta riippuen Sancerren mineraalisuus voi olla eri sorttia. Piikivisen eli silex-maaperän viinit ovat omia suosikejani, näistä tarhoista ykkönen on Les Romains.

Domaine Fouassier, Sancerre - www.blancdeblancs.fi
Fouassierin viineissä etiketin väri kertoo maaperästä


Viinituristille Sancerre on kiitollinen kohde, sillä kylän keskustassa on muutamankin eri tuottajan tasting room ja pari viinikauppaa. Parin vierailun perusteella suosikeiksemme ovat muodostuneet Domaine Fouassier ja Domaine Vacheron. Fouassierin viinien hinta-laatusuhde on miltei hämmentävä, monia hienouksia saa alle 15 euron hintaan. Vancheronilta puolestaan löytyy erittäin elegantteja viinejä ja alueen paras punaviini Belle Dame.

Ravintolatarjonta Sancerressa ei määrältään huimaa päätä, mutta onneksi laatu vakuuttaa. Michelin-tähditetty La Tour on paikkakunnan ykköspaikka, ja tämän tasoiseksi paikaksi todella houkuttelevasti hinnoiteltu. Viinilistalta löytyy luonnollisesti Sancerren kerma, mutta Sauvignon Blanciin kyllästynyt löytää muitakin herkkuja. Yksinkertaisempaa ja rustiikkisempaa ruokaa tarjoaa vastapäätä sijaitseva Auberge Joseph Mellot, viinilistalla luonnollisesti oman talon viinit.

La Tour, Sancerre - www.blancdeblancs.fi


Sancerre on huippuhyvä pysähdyspaikka. Pikkukaupungissa ei tapahdu oikein mitään, ja aivot saa laittaa vajaatoimintavaihteelle. Historiallisilla pikkukujilla voi ihailla vinoja ja rapistuneita taloja tai seurata laiskojen kissojen lekottelua. Keskusaukion boulangeriesta saa takuutuoreet ja voita tihkuvat croissantit infusioninsa tai cafénsa seuraksi. Mutta ennen kaikkea Sancerressa voi nauttia Sauvignon Blancista parhaimmillaan.

Sancerrelaiskissa - www.blancdeblancs.fi
Kissanelämää Sancerressa


2 kommenttia:

  1. Hyviä vinkkejä, kiitos! Sancerre on (pitkäksi venähtäneellä) listalla paikoista, joissa haluan käydä. Kiinnostaisi myös kulkea Loiren laaksoa eteenpäin ja tehdä Chenin blanc -turnee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loiren virtaa seuraaminen Atlantille asti on kyllä tosi houkutteleva matkasuunnitelma. Sauvignon Blancin kautta Chenin Blanciin ja Cabernet Franciin ja lopulta päättyen Mascadet'hen.

      Poista