Vaikuttava Vouvray

Maailma on täynnä toinen toistaan hienompia, tuntemattomampia ja aliarvostetumpia viinityylejä. Loiren laaksosta tulevat Vouvray-viinit kuuluvat tähän kategoriaan.

Vouvrayn kunta sijaitsee Toursin kaupunkin tuntumassa, Tourainessa, ja se on lähes kokonaan Chenin Blanc -rypäleelle pyhitetty AOC-alue. Suomalaisille kuluttajille alue lienee tuttu lähinnä kuohuviinistä, sillä Alkosta on jo pitkään löytynyt tyylikäs tarjoava Vouvray Tête de Cuvée (joka muuten ei enää ole hinta-laatusuhteeltaan yhtä hyvä kuin aikaisemmin hinnan noustua liki 17 euroon).

Domaine Huet Vouvray Le Haut-Lieu Moelleux 2008 - www.blancdeblancs.fi
Domaine Huet on yksi Vouvrayn nimekkäimmistä tuottajista.


Oikeasti Vouvray pitäisi tuntea makeista Chenin Blanceista. Paikkakunnan tunnetuimmat tyylit ovat Moelleux ja Liquereux, jotka ikääntyvät häkellyttävän hienosti, jopa vuosikymmeniä. Viinien makeus ja Chenin Blancin hapokkuus mahdollistavat viinien pitkän säilytyksen, ja parhaimmat vouvraylaiset ovatkin ikääntyneitä. Vouvrayn ilmanala ja Loire-joen läheisyys ovat hyvä alusta myös botrytikselle, mikä tuo makeisiin viineihin lisää nyanssia.

Moelleux-tyyli on puolimakea, ja viineissä on yleensä plus-miinus 50 grammaa jäännössokeria litraa kohti. Chenin Blanc on kuitenkin niin hapokas rypäle, että hapot tasapainottavat makeutta mainiosti ja antavat viineille ryhtiä. Moelleux'n makumaailmasta löytyy tyypillisesti hunajaa, pähkinää tai viikunaa.

Vouvray-viinejä meillä on ollut tapana kantaa mukana Pariisin viinikaupoista. Erityisen hyvä valikoima on löytynyt Bastiljin aukion naapurissa sijaitsevaasta La Dernière Gouttesta. Toinen mielenkiintoinen Chenin Blanc -kunta on Vouvraysta nähden Loiren toisella puolella sijaitseva Montlouis, jonka viinit kannattaa myös tsekata

2 kommenttia:

 1. Olisiko noista korvaavaa? Alkon ainoa (kiitos siitä yhdestäkin) on kyllä hyvä mutta kuten sanoit jo vähän hintava.


  http://www.vinatis.com/recherche2?utm_expid=90387680-10.wczbDUXRRhyQJRtHmrBwug.1&search_query=Vouvray&utm_referrer=http%3A%2F%2Fwww.vinatis.com%2F

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy tunnustaa, etten ole muita Vouvray-skumppia maistanut kuin Alkosta löytyvää. Varmasti kannattaa ainakin kokeilla noita Vinatiksen valikoiman vastaavia jos tyylistä tykkää.

   Poista