Rocky Horror Riesling Show

Sain tässä hiljan kutsun maistelemaan Dr. Loosenin viinejä itsensä tohtori Ernst Loosenin johdolla. "Jännää", ajattelin. Talon viinit (kuten Mosel ylipäänsä) ovat olleet minulle jokseenkin tuntemattomia ja mielikuvani Dr. Loosenista on ollut "se tila, jolla on vähän hassu nimi".

Rieslingiä ja lisää Rieslingiä - www.blancdeblancs.fi
Maistuisiko Riesling?


Sainpahan maistelussa aikalailla paremman kuvan Moselin viineistä ja Dr. Loosenin filosofiasta. Ja ymmärsin, miksi Ernst Loosenilla on maine vähän erikoisena tyyppinä. Heti alkuun herr doktor totesi: "Welcome to the Rocky Horror Riesling Show!". Kirosanat lentelivät ja kädet heiluivat, kun tohtori puhui VDP-määrittelyistä tai muiden rypäleiden kuin Rieslingin viljelystä Moselissa.

Dr. Loosenin tila on ollut saman perheen omistuksessa yli 200 vuotta, mutta erinäisten naimakauppojen ja ostosten myötä maa-ala on kasvanut reippaasti. Eniten tarinaa riittää vuoden 1911 avioliitosta, jolloin Ernst Loosenin isoisoisä meni naimisiin Prümin perheen vanhimman tyttären kanssa ja sai haltuunsa viiniviljemiä muun muassa Graachin kylän Himmelreichista.

"Riesling belongs to the Mosel and why would you do anything else there?"

Ernst Loosen - www.blancdeblancs.fi
Ostaisitko tältä mieheltä viiniä?
Ernst Loosen ei ymmärrä, miksi kukaan haluaisi tuhlata Moselin täydellisiä Riesling-mantuja muiden rypäleiden viljelyyn. Koska mutkin rypäleet kiinnostavat tohtoria, on Dr. Loosen hankkinut Pfalzista Villa Wolf -tilan, jossa tehdään muun muassa hittituotetta kuivaa Gewürztramineria.

Moselissa ei ole Ernst Loosenin mukaan koskaan ollut phylloxeraa, joten iso osa alueen köynnöksistä on varttamattomia Alte Reben -köynnöksiä. Ranska-faneille termi Vieilles Vignes lienee Alte Rebeniä tutumpi termi. Alte Reben tuottaa useimmiten pienempiä ja intensiivisempiä rypäleitä kuin nuoret köynnökset, minkä vuoksi viineissä on tyypillisesti konsentroituneempi maku.

Moselista löytyy kolmea erilaista maaperää - on punaista ja sinistä liuskekiveä ja punaista vulkaanista maata. Sininen liusekivi antaa Ernst Loosenin mukaan viineille enemmän luumarjojen luonnetta, kuten persikkaa tai aprikoosia. Punainen liuskekivi tukee viinien mineraalisuutta ja antaa ikääntymisen myötä enemmän marjojen piirteitä. Vulkaanisesta maaperästä puolestaan tulevat mausteisimmat viinit.

Dr. Loosenin kuivat Rieslingit ovat muuten teknisiltä ominaisuuksiltaan käytännössä samanlaisia alkoholin ollessa 12-12,5 % ja happojen ollessa 7 gramman luokkaa per litra. Viinien väliset erot tulevatkin maaperästä.

Dr. Loosen tasting - www.blancdeblancs.fi
Moselilaista kerrakseen.


Sinisen liuskekiven maaperästä tulevat esimerkiksi Dr. Loosen Bernkasteler Lay Riesling Trocken GG tai Wehlener Sönnenuhr Riesling Trocken GG, molemmat erittäin hapokkaita viinejä, joista löytyy juuri niitä yllä mainittuja luumarjoja ja hunajamelonia. Punaisen liuskekiven tyylistä esimerkkinä saimme maistaa Erdener Treppchen Riesling Trocken GG 2013, joka osoittaa maaperälleen ominaisesti tiukempaa mineraalisuutta. Vulkaanista maaperää esitteli maistelussa Ürziger Würtzgarten Riesling Spätlese 1998, johon on ehtinyt kehittyä cassismainen aromi. Kun Ernst Loosen puhuu mustaviinimarjasta, hän puhuu nimenomaan marjapensaan lehdistä, eli siitä yrttisemmästä ja mausteisemmasta osasta kasvia.

Alkon valikoiman avulla pääsee tutustumaan valikoituihin Dr. Loosenin tuotteisiin. Dr. Loosen Extra Dry -kuohuviini ja Dr. Loosen Graachen Himmelreich GG 2014 löytyvät vakiovalikoimasta, erikoisvalikoimassa löytyy erä Dr. Loosen Erdener Prälat Riesling Auslese 2011:ta.

1 kommenttia:

  1. Kiitos tästä erinomaisesta tiivisteästä! Itse en päässyt paikalle tastingiin joten hauska lukea millainen mies se Ernie on. ;)

    VastaaPoista