Super Mega Vappu

Vappu kuuluu suosikkijuhlieni joukkoon. Pääosin varmasti siksi, että silloin saa ja kuuluu juoda kuohujuomaa. Tykkään vapusta myös sen vuoksi, että ystäväporukassamme tätä kevään alkua on perinteisesti vietetty juhlavasti hyvän ruoan, juoman ja seuran merkeissä, milloin milläkin kokoonpanolla. Tällä kertaa vappuaaton ohjelmassa Super Mega Dinner revisited, eli jatkoa viime syksyn illallishärdellille.

Vappu 2016 - www.blancdeblancs.fi
Tervetuloa vapun viettoon!


Osallistujia oli tällä kertaa seitsemän, ja jokaiselle osallistujalle/pariskunnalle vastuutettiin vähintään yksi ruokalaji. Kuten perinteillä on helposti tapana, oli tämäkin illallinen lähteä käsistä suunnitteluvaiheessa. Tämän vuoksi en edes yritä käydä läpi kaikkia illan ruokia ja viinejä, vaan valitsen joukosta muutaman helmen.

Neljä amuse bouchea kutistui vaivaiseen kolmeen - maa-artiskokkakeittoa pekonilla, lohitartaria ja maalaispateeta punasipulihillokeella. Alkumaljan virkaa toimitti tyylikäs Louis Roederer Brut Premier.

Ensimmäisen alkuruoan toteutus ei ollut aivan täydellinen, mutta siitä ei onneksi tarvitse puhua, koska muut ruokalajit olivat niin hyviä.

Lanson Extra Age Champagne Rosé Brut - www.blancdeblancs.fi
Pullo on jo tyhjä, lasissa on onneksi juomaa jäljellä.


Toisena ruokalajina oli tässäkin blogissa jo aiemmin esiintynyt mustekalatagliatelle, tällä kertaa liemen pohjana toimivat merirapu ja Larochen Chablis, joten nimesimme annoksen "Seafood Tagliatelle à la Saint-Martin with Langoustines and Saffron". Annos pelitti hienosti jälleen kerran, mutta erityisesti ruoan kanssa paritettu, Hartwa-Tradelta näytepullona saatu Lanson Extra Age Rosé Champagne Brut sai aikaan syviä huokauksia. Kaikista illallisen viineistä tämä aromikkaan hapokas ja kevyen briossinen samppanja katosi laseista nopeiten. Löytyy muuten tilausvalikoimasta hintaan 67, 90 €, ja seurueen arvio oli, että viini oli hintansa arvoinen ja tästä voisi hyvinkin maksaa tuon vajaat seitsemänkymppiä.

Paistetut viiriäisdumplingsit - www.blancdeblancs.fi
Jos ruokapöydässä muistaisi ottaa fiksuja ruokakuvia, eikä vain epämääräisiä räpsäisyjä...


Seuraavana annoksena oli itse tehtyjä aasialaisia dumplingeja viiriäistäytteellä, seuranaan ankanmaksa-omena-kookosmousse. Tämä annos oli yksi illan kohokohdista, ja isäntämme päätti varmuuden vuoksi parittaa tälle annokselle kaksi eri viiniä - Paul Jaboulet Aîné Le Chevalier de Sterimberg Hermitage Blanc 1999 ja P. Louis Martin Bouzy Rouge 2008 kamppailivat viiriäisannoksen herruudesta. Viinien suhteen makumieltymykset jakautuivat täysin, osan mielestä valkoinen rhônelainen oli nähnyt parhaat päivänsä, mutta muutama (allekirjoittanut mukaan lukien) ihastelivat viinin kypsää, oksidatiivista tyyliä. Makuasioita ja niin edelleen, mutta tämä viini kuului mielestäni illan kiinnostavimpiin.

Paul Jaboulet Aîné Le Chevalier de Sterimberg Hermitage Blanc 1999 - www.blancdeblancs.fi
Kypsä Rhônen valkkari.


Pääruokana tarjoillun fasaaninrinnan seuraksi avattiin magnum-pullo Tenuta Rocca Barolo 2003, viini, jota suurin osa illastajista oli odottanut pitkään ja hartaasti. Hyväähän se oli, mutta Nebbiolo on rypäleenä minulle jokseenkin haastava, sitäpaitsi fasaania maistellessani olin vielä edellisen Hermitagen lumoissa.

Laskujeni mukaan annosten totaalimääräksi tuli kolme amuse bouchea, kolme alkuruokaa, yksi väliruoka, yksi pääruoka, välisorbetti (kurkku-GT, joka oli muuten hämmentävän hyvää!), yksi jälkiruoka ja jälkkärin jälkeiset macaronsit. Kyllä tällä tavoin ihan mielellään vappua viettää.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti