Vanhan maailman viinit Vanhalla

Viinimessujen ja -tapahtumien määrä Suomessa on kasvanut ihastuttavan paljon viime aikoina. Suurelle yleisölle avoimia tilaisuuksia ja tastingeja alkaa löytyä joka lähtöön - on maahantuojien tilaisuuksia, maiden myynninedistämisorganisaatioiden tilaisuuksia ja kaikkea siitä väliltä. Eniten olen ollut innoissani keväisin järjestettävästä Grand Champagne -tapahtumasta, mutta nyt uskon löytäneeni suosikkitilaisuuteni myös syksylle.

Viinirypäleitä Madeiralla - www.blancdeblancs.fi
Kuvituskuva, rypäleitä Madeiralla


Ensi viikolla, 5.10. Vanhalla ylioppilastalolla järjestettävä Old World Wines tarjoaa etukäteisinfon mukaan laajan kattauksen vanhan maailman viinejä muun muassa Ranskasta, Italiasta ja Espanjasta. Järjestäjien mukaan maistettavana on 250 viiniä, joista osa ei ole muuten saatavilla Suomessa. Paikalle luvataan myös kasa viinitekijöitä maistattamaan omia viinejään - seikka, joka saa ainakin allekirjoittaneen innostumaan tapahtumasta. Laaja kattaus viinejä ja mahdollisuus keskustella viinintekijöiden kanssa on tilaisuus, jonka harvemmin haluan jättää väliin.

Yleensä valmistaudun viinitastingeihin etukäteen hävettävän huonosti, mutta tällä kertaa olen käynyt hyvissä ajoin perehtymässä tapahtuman ohjelmaan ja tarjolla oleviin viineihin. Huomioni kiinnittyi sommelierguru Samuil Angelovin suunnittelemiin teemallisiin viinipolkuihin, joita seuraamalla voi helposti maistella omia kiinnostuksen kohteitaan vastaavia viinejä teemoittain eri tiskeiltä. Samuil on suunnitellut muun muassa Kuohuviinien kuplintaa- ja Suurten viinimaiden piilotettuja aarteita -polut. Kuohuviinipolulta voisi odottaa löytävänsä ainakin samppanjaa (ehkä jopa suosikkiani Charles Heidsieckiä), cavaa ja proseccoa (toivottavasti Conegliano Valdobbiadene DOCG), ja mahdollisesti Vouvrayta. Suurten viinimaiden piilotetuista aarteista soisi löytyvän vaikkapa Elena Walchin hienoja viinejä Alto Adigesta Pohjois-Italiasta. Tosin omia maistelupolkuja on helppo kehitellä itsekin, kunhan tietää, mitä kaikkea tuosta massasta haluaisi lähteä maistelemaan.

Samppanjalasit - www.blancdeblancs.fi
Kuvituskuva, laseissa samppanjaa


Old World Wines -tapahtuma järjestetään Vanhalla keskiviikkona 5.10. klo 16.30-20.00. Vanhalle on vapaa pääsy, ja Suomessa tuttuun tapaan maistelu tapahtuu lipukkeilla. Master Classejakin on muutama kappale, lähtien Amaronesta Rhônen terroiriin. Tapahtuman järjestäjät päivittävät ajantasaista infoa kiitettävällä tahdilla Facebookiin.

2 kommenttia:

  1. Tuo maistelupolku on kyllä loistava idea tottumattomalle tai tottuneemmallekin viinimessukävijälle. Sellainen taisi olla myös Mikä viini -tapahtumassa. Hienoa kun viinitapahtumia on tarjolla koko ajan enemmän. Mä taidan matkustaa ensi keväänä Grand Champagneen, mutta ehkä tutustun myös Düsseldorfin viinimessuihin. Hampurissa ei harmi kyllä ole kovinkaan paljon hyviä viiniaiheisia menoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Grand Champagne on kyllä matkan arvoinen. Essi Avellan kertoi, että jo viime keväänä tapahtumaan tuli useasta maasta kävijöitä. Düsseldorf olisi kyllä varmasti aikamoinen kokemus, ehkä sitä joku kerta vielä...

      Poista