Viinimatka ilman autoa

Eräs lukijani kävi tässä äskettäin kiittämässä Laiskan viinimatkailijan Madeira -postauksessa vinkeistä viinimatkakohteeseen, jossa pärjää ilman autoa. Tästä inspiroituneena kirjoitin kokoomajuttua autottomista viinimatkoistamme. Monessa maailmankolkassa olemme aviomiehen pärjänneet julkisilla ja/tai pyörällä, mutta loppuun on lisätty bonuksena myös masokistille sopiva pyöräilykohde. Osa kohteista ja tarinoista on varmasti lukijoilleni ennestään tuttuja, mutta uskoisin joukosta löytyvän kaikille jotain uutta.

Näiden omakohtaisten kokemusten lisäksi kuulopuheiden perusteella ainakin Alsace ja Wienin kaupunki ovat hyviä kohteita autottomaan viinimatkailuun.

Chablis by foot - www.blancdeblancs.fi
Chablis'ssa pärjää ilman autoakin. 

 Pyöräilijälle sopivat kohteet

Marlborough, Uusi-Seelanti

Mikäli viinmatkailu polkupyörällä arveluttaa, on Marlborough kiitollinen kohde aloittaa. Tilat ovat lähellä toisiaan, tiet ovat hyvät eikä mäkiä ole nimeksikään. Hyvänä esimerkkinä viinitilapyöräilyn helppoudesta toimikoon se, että yhden päivän aikana ehdimme aviomiehen kanssa pyöräillä kuudelle viinitilalle ja yhteen olutpanimoon. Tässä vaiheessa on ihan kivaa, että teillä on leveät pientareet pyöräilyä varten. On vaikea kuvitella, että viinitilapyöräily voisi olla missään tätä helpompaa. Niin, ja tänne pääsee suoraan bussilla Pictonista, johon päädyt, jos tulet lautalla yli pohjoissaarelta.

Martinborough, Uusi-Seelanti

Ei ihan Marlborough, mutta lyhyet etäisyydet ja mukavat pyöräilymaastot. Jos lähtee Julischerin suuntaan Te Muna Roadille [sic], tulee matkaan vähän enemmän mäkiä. Maisemana toki tulee bonuksena myös lampaat. Ainakin minun makuunikohde on Marlborough'ta kivempi, koska paremmat viinit ja vähemmän turisteja. Martinborough'oon pääsee Wellingtonista kätevästi juna+bussi -yhdistelmällä.

Franschhoek by bike - www.blancdeblancs.fi
Franschhoek sopii niin laiskalle kuin aktiivisellekin viinimatkaajalle.
Franschhoek, Etelä-Afrikka

Franschhoekista löytyy viiniratikka, jolla pääsee valituille viinitiloille. Jos haluaa laajemman tilatarjonnan, kannattaa valita kulkuvälineeksi polkupyörä, jolla pääsee hyvin liikkumaan. Maastot ovat vähän tylsiä ajella, sillä käytännössä saa ajaa edestakaisin samaa moottoritien reunusta suuntaansa. Täällä pyöräillessä on hyvä varoa piikkisten pusikkojen ympäristöjä, sillä piikit puhkovat pyörän renkaat tehokkaasti. Franschhoekiin päästäkseen tarvitsee auton tai taksin.

Barossa Valley, Australia

Ehkä hieman yllätys helppona pyöräilykohteena, mutta täälläkin pystyy helpohkoon pyöräilyyn. Matkat ovat hieman pidempiä kuin edellä mainituissa kohteissa ja pieniä mäkiäkin löytyy, mutta pyöräilyyn tottuneella ei ole Barossassa hätää. Täällä on muuten tosi upeita pyöräilymaastoja, mutta Franschhoekin kohdalla mainittu piikkivaroitus pätee myös täällä. Ainakin Tanundan kylään pääsee suht kätevästi Adelaisesta - ensin junalla Gawleriin, josta matka jatkuu bussilla.

Pyörällä Barossa Valleyssä - www.blancdeblancs.fi
Barossassa on kivaa silloin, kun edessä on vain suoraa tietä kohti seuraavaa viinitilaa.

Kävellenkin pärjää

Chablis, Ranska

Jos saat itsesi hankittua paikan päälle, pärjäät Chablis'ssa oikein hyvin. Kylän alueelta löytyy monta cellar dooria, jotka ovat avoimia yleisölle, ja etukäteisvarauksella tutustumaan pääsee vielä useampaan.  Kävelyetäisyydeltä löytyvät muun muassa William Fevre, La Chablisienne, Jean-Paul et Benoït Droin ja Domaine Gouailhardou. Chablis'n-vierailuillamme olemme ajaneet paikalle autolla, mutta Pariisista pääsee ainakin 20 kilometrin päässä aijaitsevaan Auxerren kaupunkiin suoraan junalla tai bussilla.

Avenue de Champagne - www.blancdeblancs.fi
Dom Pérignonin patsas valvoo Avenue de Champagnen alkua Épernayssä.

Champagne, Ranska

Épernay ja Reims ovat sekä hyviä päiväkohteita Pariisista käsin vierailevalle, että pidempää visiittiä kaipaavalle. Päivävierailun pärjää kummassa tahansa hyvin kävellenkin. Épernayn vetonaula on kuuluisa Avenue de Champagne, Reimsistä puolestaan löytyy liuta nimekkäitä taloja Veuve Cliquot'sta Taittingeriin ja Lansoniin. Champagnen parhaat ja hienoimmat kohteet löytyvät kuitenkin automatkan päässä alueen idyllisistä kylistä. Pariisista ja Charles de Gaullen lentokentältä pääsee hyvin junalla kumpaankin samppanjakaupunkiin.

Sant Sadurni d'Anoia

Cavan pääkaupunkiin Sant Sadurniin pääsee Barcelonasta suoraan junalla, ja kylässä on helppo liikkua kävellen tilalta toiselle. Omalla visiitillä kävimme Gramonalla ja Recaredolla, mutta monta muutakin kiinnostavaa cavataloa paikasta löytyy. Useimmille Sant Sadurnissa vierailleille tutuksi lienee tullut juna-aseman kyljessä sijaitseva Freixenet.

Sant Sadurni d'Anoia by foot - www.blancdeblancs.fi
Sant Sadurni d'Anoiassa on helppo leikkiä turistia.

Bonuksena itsekidutuksesta/hc-pyöräilystä nauttivan kohde

Yarra Valley, Australia

Jotkut ideat kuulostavat paperilla hyviltä, mutta niiden käytännön toteutus ei sitten olekaan niin ruusuista. Junalla Melbournesta Lilydaleen, pyöränvuokraus sieltä ja 15 km pyörämatka Yarra Glenin kylään on ihan piece of cake, eikö vaan? Kartalla ei vain näe maaston mäkisyyttä, eikä suunnitteluvaiheessa ehkä tule ajatelleeksi, että reppu painaa aika paljon. Ja sitten pitäisi vielä tajuta se, että paluumatkalla mukaan pitäisi saada mukaan useita pulloja viiniä. Paluumatkaa ei ainakaan helpottanut se, että tavaramäärän painon johdosta aviomiehen laukusta katkesi olkahihna ja loppumatkasta pyörästä puhkesi rengas. Harvoin on ollut yhtä hyvä mieli siitä, että on päässyt perille. 

Eivätkä ne etäisyydet perillä Yarra Valleyssä kovin lyhyitä ole, tilojen välillä on useita kilometrejä ja pahimmillaan paljon ja jyrkkiä mäkiä. Yarra Valleyssä olen polkenut pitkiä matkoja kaatosateessa, päästellyt makeä alas niin hurjaa vauhtia, että itkin pelosta enkä uskaltanut jarruttaa ja puskenut ylämäkeen sellaisella raivolla, että olen vasta jälkeenpäin tajunnut, etten muista valitsemastamme maisemareitistä yhtään mitään. Kai siellä hienoa oli.

Lilydale to Yarra Glen by bike - www.blancdeblancs.fi
Niin, kartastahan olisi tietty voinut katsoa myös matkan korkeuseroja...


10 kommenttia:

 1. Me voimme lisätä listalle vielä viinivaelluksille hyvin soveltuvat Alsacen ja Prioratin Espanjassa. Kevyesti onnistui kävely varsinkin reissun alkupäässä 5 kiloa painavalla rinkalla, mutta loppumatkasta viinipullot alkoivat jo hieman painaa rinkoissa :)

  VastaaPoista
 2. Myös Franciacortan alueella Pohjois-Italiassa voisi ilmeisesti pyöräillä. En ole itse (vielä) kokeillut, olen vain tutustunut markkinointimateriaaliin ja tehnyt suunnitelmia tulevaisuuden varalle :)
  http://www.franciacorta.net/en/wine-tourism/itineraries-sport/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt! Franciacorta kuuluu mun mielestä kiinnostavimpiin viinityyleihin tällä hetkellä.

   Poista
 3. Chablis! Kävin siellä viime kommenttini ja tämän lukemisen välillä ja allekirjoitan sen ehdottomasti. Luulen että myös Moselin jokilaakso on mukava pyöräillä, mutta siihen voisi varata useammankin päivän ja yöpymisen eri kylissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullut sen verran paljon hyvää Moselista, että pitää varmaan pikkuhiljaa alkaa suunniltella matkaa Saksaan.

   Poista
 4. Mäkin liputan Moselia! Pyörällä tai jokilaivalla pääsee pikkukaupungista toiseen ja yhdessäkin kaupungissa voi kävellen kulkea viinitilalta toiselle.
  Myös Veneto tuntui yllättävän kompaktilta. Liikuin itse siellä vain autolla, mutta kaverini pyöräilivät parin kilometrin matkan Descenzano del Gardasta Zenaton tilalle ja siinä hollilla olisi muitakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cool! Lisä-ääni taas Moselille. Toi Veneto kylä jonkin verran houkuttelee, en ole koskaan käynyt Pohjois-Italiassa.

   Poista
 5. Loistava postaus! Täytyisikin suunnitella viinimatka ilman autoa. Olemme lähes aina olleet viinimatkoilla autolla, mikä ei ole yhtään hyvä idea. Aina on yksi, jolla on muita vähemmän kivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olemme päätyneet tähän samaan. Ja lisäksi pyöräillessä tulee oikeasti tehtyä jotain muuta kuin istuttua autossa ja juotua viiniä = hyvä omatunto.

   Poista