Aussi-ikoni Penfolds

Yksi Penfoldsin viinintekijöistä, Matt Woo, oli hiljattain käymässä Suomessa lanseeraamassa markkinoille talon viinien uudet vuosikerrat, ja sain kutsun maahantuojalta tulla maistelemaan valikoituja viinejä Woon kanssa.

Penfolds on yksi kuuluisimmista ja ikonisimmista australialaisista viinitaloista, ja talon lippulaivaviini Grange lienee maailman arvostetuin aussiviini. Grange toimii talon vetonaulana, mutta Penfolds on myös muuta kuin sen tunnetuin viini. Penfolds on vahvasti "blended house", eli talon tyyli rakennetaan sekoittamalla viinejä eri palstoilta ja alueilta. Punaviineihin ja väkevöityihin viineihin erikoistuneen Woon mukaan talon viinejä pitääkin tarkastella kuin mosaiikkia, jossa jokaisella palasella on oma, tärkeä roolinsa kokonaisuudessa ja tasapainon saavuttamisessa.

Penfolds tasting - www.blancdeblancs.fi
Grangea Roster Helsingin chef's tablessa.


Maistelimme Woon johdolla läpi yhden valkoviinin ja seitsemän punaista. Tastingin itseoikeutettu tähti oli luonnollisesti vastalanseerattu Penfolds Grange 2012. Viini on todella nuori ja huisin tiukka, mutta sen potentiaalin tuntee jo selvästi. Vuosikerta 2012 on Woon mukaan vahvasti hedelmävetoinen, ja voin yhtyä tähän näkemykseen. Tiukat tanniinit, tummat sävyt ja tupakka ovat uusimmassa Grangessä myös vahvasti esillä.

Olen aiemmin päässyt maistamaan Grangesta vuosikertoja 2009 ja 2011, jolloin vanhempi vuosikerta oli suosikkini. Vuosikertojen välillä on luonnollisesti vaihtelua, mutta ylipäänsä on aika selvää, että ikä tekee Grangelle hyvää. Jotta pääsisi kokemaan viinin koko mosaiikin, pitäisi sitä päästä maistelemaan arviolta 15-20 vuoden ikäisenä. Vaikka Grange 2012 tuntuukin vielä kovin nuorelta, juo sitä silti mielellään. Vuosikerran vahva hedelmä tekee siitä yllättävänkin lähestyttävän.

Matt Woo, Penfolds winemaker - www.blancdeblancs.fi
Matt Woo ja aussipunkkujen salat.


Penfolds on tunnettu ikonisena Barossa Valleyn tuottajana, ja Barossasta tulee myös Grange. Talo tuottaa kuitenkin myös valkoviinejä Australian viileämmillä alueilla, kuten Uuden Etelä-Walesin Tumbarumbassa ja Tasmaniassa. Tastingin ensimmäisenä viininä oli Tumbarumbasta tuleva Bin 311, joka on viileän ilmanalan Chardonnay. Cool climate Chardonnay tuntuu olevan Australiassa yksi tämän hetken kovimmista trendeistä, mutta Penfolds kertoo ylpeänä tehneensä viiniä Tumbarumbassa jo 1990-luvulta asti. Aussiviinien fanina olen innoissani tästä trendistä, ja Penfolds Bin 311 on hieno esimerkki tästä kirkkaan hapokkaasta ja hedelmävetoisesta tyylistä. Viini on kypsynyt vanhoissa tammitynnyreissä, joten tammen käyttö on etenkin Australian mittapuun mukaan mukavan hienovaraista.

Ikoniviinistä kun puhutaan, on myös hinta sen mukainen. Grangesta on Alkon erikoisvalikoimassa tällä hetkellä kaksi vuosikertaa, 2009 ja 2010. Vanhempi vuosikerroista maksaa 559 € ja vuosikerran 2010 hinta on 628,10 €. Silja Linella Grangen vuosikerta on listan mukaan joko 2008 tai 2009, ja sen hinta on 549 €. Tässä hintaluokassa pitää kysyä itseltään, maksaako itse tuotteesta vai sen brändiarvosta. Talon muita viinejä löytyy myös Alkosta lähestyttävämpään hintaan.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti