Tonnikalatataki

Tonnikala on yksi suosikkiraaka-aineistani, ja parhaimmillaan se on aasialaisittain valmistettuna. Hiljattain testasimme uutta reseptiä, tonnikalaa tataki-muodossa, ja annos oli todellinen hitti.

Tataki-tyyliin valmistetaan tyypillisesti kalaa, esimerkiksi juuri tonnikalaa tai nautaa. Tatakissa kala tai liha paahdetaan nopeasti siten, että se saa kevyen paistopinnan, mutta jää sisältä raa'aksi. Etenkin tonnikalan tapauksessa kala kuorrutetaan usein seesaminsiemenillä ennen paistoa.

Luis Pato Baga Spumante - www.blancdeblancs.fi
Lasissa oleva viini ei liity asiaan.


Tonnikalatatakin kanssa valmistimme aasialaisinpiroituneen salaatin ja sille kastikkeen. Tämän tyyppisiä asian fusion -henkisiä annoksia olemme monesti syöneet Australiassa, ja tämän tatakitestin inspiraationa toimikin suosikkiohjelma Masterchef Australia. Kurkkaa alta superhelppo ja supermaukas resepti.

Annoksen kanssa juotiin portugalilainen, Madeiran-matkalta mukaan tarttunut Luis Pato Baga Bruto, miltei punaviinin tai tumman marjamehun värinen rosékuohuviini. Paton pullokäytetty skumppa on valmistettu portugalilaisista rypäleistä, 95 % on Bagaa ja 5 % Maria Gomezia. Viini maistuu enemmän kevyeltä, pirskahtelevalta punaviiniltä kuin kuohuviiniltä ja on erikoisuudessaan tonnikala-annokselle aikalailla hyvä match.

Tonnikalatataki - www.blancdeblancs.fi


Tonnikalatataki ja aasialainen papaijasalaatti

Reseptistä riittää alkuruoaksi noin kuudelle henkilölle

Tonnikalatataki:
400 grammaa tuoretta tonnikalaa palana
Seesaminsiemeniä kuorrutusta varten
Inkivääriä maun mukaan (ainakin 2 cm pala)
Mustapippuria, suolaa

Suolaa tonnikala hyvissä ajoissa, noin 45-60 minuuttia ennen paistoa. Raasta inkivääri ja sekoita se lautasella seesaminsiementen ja jauhetun mustapippurin kanssa. Kuorruta tonnikala seesaminsiemensekoituksella. Lämmitä pannulla rypsi- tai maapähkinäöljyä ja paista tonnikala, noin 20 sekuntia per puoli kunnes seesamkuorrutus on rapea ja kullanruskea. Leikkaa kala viipaleiksi, paksuudeltaan 0,5-1 cm.

Salaatti:
1 kypsä papaija
Ruukku korianteria
Punainen chili
Raastettua inkivääriä
0,25 dl soijakastiketta
Puolikkaan limen mehu
Maun mukaan osteri- tai kalakastiketta (arviolta 0,5-1 ruokalusikallista)

Viipaloi tai paloittele papaija. Hienonna korianteri. Leikkaa chili renkaiksi, maun ja chilin vahvuuden mukaan voit käyttää puolikkaan tai kokonaisen chilin. Kokoa ainekset lautaselle ja raasta halutessasi päälle hieman inkivääriä. 

Sekoita kastikkeen ainekset eli soija, limemehu ja osterikastike. Kaada kastike salaatin päälle. Asettele tonnikalapalaset salaatin päälle ja tarjoile. Mikäli kaapistasi ei löydy viinimäistä rosékuohuviiniä, kannattaa seuraksi parittaa valkoviini, jossa on hieman jäännössokeria.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti