Tuottajaprofiili - Ruinart

Ruinart kertoo ylpeänä olevansa vanhin perustettu samppanjatalo. Nicolas Ruinart pisti samppanjatalon pystyyn 1729, kun edellisenä vuonna Ranskan kuningas Ludvig XV oli sallinut samppanjan myymisen pulloissa tynnyreiden sijaan. Ruinart kuuluu myös niihin harvoihin ja valittuihin samppanjataloihin, joiden UNESCO:n suojelemat kellarit sijaitsevat Reimisissä Crayères'in vanhoissa kalkkikivikaivoksissa.

Dom Ruinart - www.blancdeblancs.fi
Dom Ruinart oli Dom Pérignonin kaveri.


Näillä spekseillä saatoin siis odottaa, että luvassa olisi fiini vierailu. Enkä pettynyt, kun syyskuun viimeisenä lauantaina soitin Ruinartin ovikelloa tutustuakseni talon historiaan, kellareihin ja viineihin.

Ruinartilla on asianmukaisen hienot tilat piilossa muurien takana, mutta mielenkiintoisin nähtävyys talossa on kuitenkin kellariverkosto, joka käsittää 8 kilometriä kalkkikivitunneleita kolmessa tasossa. Kellarissa on luonnostaan vuoden ympäri tasainen 11 asteen lämpötila ja 88 %:n kosteus, oppaamme mukaan koneellista viilennystä tai ilmankostutusta ei tarvita. Ruinarin lähin naapuri on Charles Heidsieck, jonka kalkkikivikellareissa vierailimme alkuvuodesta. Kalkkilouhokset ovat samoja pyramidin - tai Heidsieckin mukaan samppanjapullon - muotoisia, joiden ympärille verkosto rakentuu. Näissä tunneleissa kävellessä tuntee pääsevänsä osaksi Champagnen eleganttia perinnettä (ja homeisia seiniä).

Ruinartin kellareissa - www.blancdeblancs.fi
Kellaritunnelmaa.


Ainuttakaan tynnyriä ei kellarissa näy. Ruinartin talon tyyli perustuu rypäleiden aromaattisen raikkauden korostamiseen, jolloin tammen mukanaan tuomia makuja ja hapettumista halutan välttää viimeiseen asti. Kaikki viini valmistetaan ruostumattomissa terästankeissa. Mielenkiintoisena faktana oppaamme kertoi meille, että vuoden 2010 jälkeen kaikki talon prestige cuvéet on kypsytetty oikean korkin alla perinteisesti Champagnessa käytettävän kruunukorkin sijaan. Oikea korkki kuulemma päästä lävitse vähemmän ilmaa kuin metallikorkki, ja tälläkin valinnalla pyritään tukemaan samppanjan raikkautta.

Kellarikierroksen jälkeen yksi Ruinartin viinintekijöistä, Amélie Chatin, veti meille tatsingin ja jatkoi talon filosofian avaamista. Chatin korostaa vahvasti jo aiemmin mainittua aromaattista raikkautta, joka toistuu hänen puheissaan usein. Hän kohtelee talon päärypälettä Chardonnayta kuten aromaattisia rypäleitä, ja vertaa sitä tässä mielessä esimerkiksi Sauvignon Blanciin, jonka valmistuksessa pyritään korostamaan rypäleen aromaattisia ominaisuuksia. Ruinartin raikkaseen tyyliin kuuluu myös se, että talossa käytetään suhteessa vähän reserviviinejä, enimmillään 30 %.

Amélie Chatin - www.blancdeblancs.fi
Amélie Chatin ja malolaktisen käymisen prosessi.


Puhdaspiirteinen tyyli näkyy läpi maistelemiemme viinien. "R" de Ruinart on sekoitus Champagnen alueen kolmea päärypälettä, ja tämän vuosikerrattoman vakiosamppanjan tarkoitus on esitellä talon raikasta tyyliä. Esiin nousevat valkoinen persikka ja päärynä, joita syvempi pähkinäisyys tukee.

Ruinart Blanc de Blancs on vuosikerraton Chardonnay, joka perustuu 80 %:sesti Premier Cru -viineihin muun muassa Vertus'ta ja Cuis'ta. Chatinin mukaan Blanc de Blancissa nousee parhaiten esiin talon jo moneen kertaan mainittu aromaattinen raikkaus. Greippiä, makeaa sitruunaa ja inkivääriä tarjoaa tämä kauniin kullankeltainen viini, jossa on hieno mousse. Chatin kertoo todenneensa, että BdB sopii erinomaisen hyvin Pohjoismaiselle keittiölle, esimerkiksi lohelle. Nyökyttelen päätäni, tämä pitää varmasti paikkansa.

Talon prestigecuvéesta, 100 %:sesti Chardonnaysta valmistetusta Dom Ruinartista on tällä hetkellä markkinalla vuosikerta 2004. Grand Cru -viineistä valmistettu Dom Ruinart esittelee Chardonnayn kehittyneempää luonnetta, ja on aiempia maistelemiamme samppanjoita viinimäisempi. Briossi/paahtoleipä, mineraalisuus ja kukkainen hedelmäisyys tekevät Dom Ruinartista talon muita samppanjoita tuhdimman viinin, joka on taatusti mainio ruokasamppanja.

Viimeisenä maistoimme vuoskerrattoman Ruinart Rosén, joka sekin sisältää paljon Chardonnayta, tässä versiossa 45 %. Tarkoituksena on esitellä, miten Chardonnay toimii ja tuo rypäleen ominaisuuksia esiin myös roséssa. Punaviinin lyhyen maseraation ansiosta tanniinien määrä on minimoitu. Rosélle tyypilliset punaisten marjojen aromit ovat valmiissa viinissä läsnä, vaikka ne ovatkin tavallista hienovaraisempina muun muassa granaattiomenan muodossa. Yrttinen mausteisuus tuo roséeseen kiinnostavan lisäulottuvuuden.

Ruinart tasting - www.blancdeblancs.fi
Tastingin lineup.


Ruinart on talona erittäin mielenkiintoinen, pääosin juuri raikkaan Chardonnay-tyylinsä ansiosta. Viineistä etenkin hinta-laatusuhteeltaan suosikikseni nousi Ruinart Blanc de Blancs (Alkossa 74,90 €, mutta Viking Linella 48,80 €). Dom Ruinart (Alkossa vuosikerta 2002 maksaa 211,20 €, Viking Linella vuosikerran 2004 hinta on 121,90 €) esittelee hienolla tavalla suosikkirypäleeni kypsempiä ominaisuuksia ja tertiääriaromeja.0 kommenttia:

Lähetä kommentti