Joulu ja viini

Olen viime vuosina jättänyt joulun/vapun/uudenvuoden/juhannuksen/jne. viinivinkit tekemättä, koska - no, suositusviinejä pukkaa jokaisesta lehdestä, nettisivulta ja blogista. Ja sitäpaitsi omat viinivinkkini ovat kehnosti saatavissa Alkosta, kun tuppaan hommaamaan valtaosan viineistäni muilta mailta. Tänä vuonna poikkean hieman totutusta, vaikken yksittäisiä viinejä lähdekään nimeämään.

Joulu ja viini kuuluvat olennaisesti yhteen. Perinteisesti suomalaisen joulupöydän yksinoikeutettu valtias on kinkku, jonka seurana on jos jonkinlaista laatikkoa aina perunalaatikosta maksalaatikkoon. Monilla on myös tapana syödä kalaa: graavilohta, sillejä, you name it. Siihen vielä päälle rosolli, hernemuhennos, lihapateet ja jälkiruokajuustot. Aikamoinen sekamelska. Näille ruoka-aineille tarvitsisi jo aika monta eri viiniä, jotta ei tulisi ikäviä viinin ja ruoan välisiä konflikteja. Vai tarvitseeko tosiaan? Mitä, jos jouluaterian läpi pärjäisikin yhdellä viinillä?

Jouluna punkkua? Ei tänä vuonna! - www.blancdeblancs.fi
Tämä kuva on pelkkää huijausta, koska en suosittele punkkua joulupöytään.


Noniin, arvasitte tietysti. Samppanja. Tuo ylellinen kuplajuoma sopii kalapöydälle erinomaisesti, ja väitän, että elegantti samppanja sopii myös miedon makuiselle sianlihalle paremmin kuin se tyypillisesti pöytään kannettava (tuhti) punaviini. Ja juustoille samppanja on ihan erinomainen kumppani, ehdottomasti parempi kuin mikään punaviini.

Jos samppanja joulupöydän viininä epäilyttää, voi juomaksi valita edullisempana vaihtoehtona hyvän kuohuviinin. Esimerkiksi Crémant de Bourgogne, parempi Cava tai Franciacorta ovat hyviä vaihtoehtoja samppanjalle. Mikäli kuplivalle linjalle siirtyminen arveluttaa seuruetta, hanki varuiksi peruspunkku ja tarjoile sitä muille. Jääpähän itselle enemmän samppista!

Lahjojen jaon jälkeiseen fiilistelyyn sallittakoon myös punaviini. Mutta sinne se sopiikin joulupöytää paremmin.

3 kommenttia:

 1. Moro, pystytkö vinkkaamaan verkkokauppoja, mistä viinejä kannattaa hankkia? Itse olen törmännyt vain verkkokauppoihin, mistä saa vain Italialaisia viinejä. Saksan, Ranskan ja Espanjan viinejä olisi myös kiva tilata

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsekkaa ihmeessä http://pullonhenki.blogspot.fi/ minkä joulukalenterin luukuista on avautunut suosituksia eri kauppoihin niiden viineihin.

   Poista
  2. Pullon hengestä löytyy tosiaan parhaat blogivinkit viinikauppoihin. Siellä on suosituksia mm. omiinkin vakkaritoimittajiini Decantaloon (espanjalaiset) ja Vinatikseen (ranskalaiset). Saksasta olen tilannut suoraan tuottajilta, jolloin pääsee hyvin käsiksi kiinnostavien pientuottajien viineihin.

   Poista