Unelmien Australia

Tiedättekö, on harvoja asioita, jotka saavat minut niin iloiseksi kuin ajatus matkasta Australiaan. Ja kuinka ollakaan, kevättalven reissu kenguruiden maahan häämöttää jo pikkuhiljaa. Matkasuunnitelmat ovat itsestäänselvästi jo pitkällä, ja tälläkin kertaa agendalla on viinialue tai pari.
Jacob's Creek Steingarten vineyard - www.blancdeblancs.fi
Australian auringonlasku on ihana. Tässä esimerkkinä Barossa Valleyn iltahämy.
Aiemmilla Australiaan suuntautuneilla reissuilla kokemuksia on karttunut Sydneyn lähellä sijaitsevasta Hunter Valleystä, Melbournen tuntumassa olevasta Yarra Valleystä, ja enemmän tai vähemmän Adelaiden tuntumassa olevista Adelaide Hillsistä, Barossa Valleystä ja Coonawarrasta. Tällä kertaa suunnitelmiin kuuluu käynti Tasmaniassa ja kauan unelmoimani visiitti Margaret Riveriin.

Margaret Riverin viineihin törmäsin ensi kertaa sydneyläisessä ravintolassa keväällä 2010, kun sommelier kaatoi lasiini McHenry Hohnenin Chardonnayta. Kokemus oli mullistava, sillä rehellisesti sanottuna aussi-Chardonnayt eivät olleet aiemmin hurmanneet, mutta tämä viini oli aivan toista luokkaa. McHenry Hohnen ohjasi minut tielle, jolla olen sittemmin ihastunut muihinkin Margaret Riverin viineihin. Valitettavasti vain länsiaustralialaisten viinien tarjonta on meidän leveysasteillamme niukkaa, joten Margaret Riveriin tutustuminen on jäänyt satunnaisten reissulöytöjen varaan.

Happy in Hahndorf - www.blancdeblancs.fi
Happy in Hahndorf, Adelaide Hills.
Tasmania on puolestaan viinialueena minulle varsin tuntematon. Australian mittapuulla Tasmania on erittäin viileä alue, ja se on tunnettu muun muassa mainioiden kuohuviinien tuottajana. Käsitykseni mukaan saarelta tulee myös ainakin erinomaisia Pinot Noireja, joihin odotan innolla pääseväni tutustumaan.

Ylipäänsä juuri nyt on todella mielenkiintoista seurata Australian viiniskeneä, joka kehittyy hurjaa vauhtia. Mantereelta löytyy valtava määrä kunnianhimoisia ja erinomaisen hyviä viinintuottajia, jotka yrittävät kehittää uudenlaista viininteon kulttuuria maassa, jossa isojen brändien maailmalle vietävät volyymiviinit ovat edelleen halpaa bulkkia. Viinejä tehdään nykyisin esimerkiksi viileämmillä alueilla ja vähemmällä tammella, jolloin parhaat viinit ovat elegantteja, houkuttelevia, herkullisia ja yksinkertaisesti upeita boutique-viinejä. Lupaan matkan varrella ja pitkin kevättä vinkkailla parhaista löydöistä ja vanhoista tutuista suosikeista.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti