Pinot Gris

Viikonloppuna avasimme Maison de Blancsissa pullon alsacelaista Pinot Gris'tä. Tarkemmin sanottuna pullo oli Domaine Martin Schaetzel Pinot Gris Grand Cru Eichberg 2012. Jo heti ensimmäinen nuuhkaisu viiniä muistutti mieleeni rypäleen hienouden.

Pinot Gris, Pinot Grigio tai Grauburgunder - eri alueilla eri nimillä viljeltävä rypäle antaa erilaisia lopputuloksia. Halvat italialaiset Pinot Grigiot voivat olla mitäänsanomattomia litkuja, mutta esimerkiksi Alsacesta tulevat Pinot Gris't ovat usein erittäin elegantteja ja tyylikkäitä, jopa pyöreän täyteläisiä valkoviinejä.

Rypälelajike on viimeisimmän tutkimustiedeon mukaan muunnos helposti mutaatioita kokevasta Pinot Noirista, ja se on väriltään harmahtavan lila. Pinot Gris -rypäleestä valmistettavat viinit ovat usein hieman punertavaan tai persikkaiseen vivahtavia, eivät ihan puhtaan keltaisia. Rypäle on tyyliltään aromaattinen ja joskus jopa parfyyminen, mutta merkittävästi hienovaraisemmassa muodossa kuin esimerkiksi Gewürztraminer. Hyvissä Pinot Gris -viineissä voi olla myös mausteisuutta ja usein myös hieman jäännössokeria, mikä tekee kyseisistä viineistä erinomaisia kumppaneita mausteiselle aasialaiselle ruoalle.
Meille yllä mainittu Schaetzel on päätynyt Vinatis-verkkokaupan alennusmyynnistä naurettavan edulliseen hintaan (tyyliin 12 euroa/pullo). Viini on erittäin tyylikäs taidonnäyte alsacelaisesta Pinot Gris'tä. Värissä on häivähdys pinkkiä persikkaa, tuoksu on hypnoottisen kukkainen ja hedelmäinen. Täyteläinen suutuntuma johtunee ainakin osittain jäännössokerista, vaikka en mistään onnistunut viinin sokerimäärää löytämään. Maussa on kevyttä pippurisuutta, joka pitää viinin kukkaiset aromit ruodussa. Tämä Pinot Gris soljuu suussa pehmeästi ja jättää pitkän, kypsän persikkaisen jälkimaun. 

0 kommenttia:

Lähetä kommentti